Lekki tort typowo letni – idealny na przyjęcie urodzinowe albo po prostu do świętowania przyjemnych sukcesów. Biszkopt, który zawsze wychodzi, krem na bazie jogurtu przez co jest lżejszy i mniej słodki oraz duża ilość borówek. Oczywiście możesz dodać każe sezonowe owoce!

Tort jogurtowo-borówkowy

Biszkopty możesz upiec nawet kilka dni wcześniej. Wystarczy, że po ostudzeniu owiniesz je folią i włożysz do szafki.

tort jogurtowo borówkowy

Składanie tortu możesz zaplanować na dzień wcześniej przed planowaną uroczystością. To nawet jest wskazane dlatego, że krem na bazie jogurtu i śmietanki potrzebuje trochę czasu w lodówce.

przepis na tort jogurtowo-borowkowy

Na Instagramie i na TikToku pokazuję jak składać taki tort i jak upiec biszkopt.

Tort jogurtowo-borówkowy

Składniki

  • Gałązka rozmarynu
  • 500 g borówek
  • Poncz do nasączenia
  • Krem jogurtowy
  • 200 g konfitury z owoców leśnych lub jagodowej
  • 2 biszkopty o średnicy 18 cm (4 albo 6 blatów)

Przygotowanie

  1. Blaty biszkoptu kroję na 2 części – jeżeli wolisz cieńsze blaty możesz przekroić je na 3 części.
  2. Skrapiam pierwszy krążek blatu porządną ilością ponczu. Ułóż krążek biszkoptu na podstawce, na której będziesz podawać tort i nałóż na niego obręcz od foremki – dzięki temu będzie Ci wygodniej rozsmarowywać krem. Wykładam 2 łyżki konfitury jagodowej, krem i wszystko porządnie rozsmarowuję.
  3. Wykładam porządną ilość borówek i kładę kolejny krążek biszkoptu. Powtarzam powyższe czynności. Ostatni krążek nasączam ponczem i wykładam resztki kremu. Zdejmuję obręcze od foremki i rozsmarowuję krem również po bokach.
  4. Na wierzch wykładam kilka borówek i przystrajam gałązką rozmarynu.

Poncz do nasączenia blatów

Składniki

  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam.
  2. Rozprowadzam na przekrojonych blatach biszkoptu.

Krem jogurtowy

Składniki

  • 250 g śmietanki 36 proc.
  • 400 g jogurtu
  • 500 g borówek
  • 4 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia na 15 minut.
  2. Podgrzewam ją ciągle mieszając ale też i pilnując, żeby nie dopuścić do wrzenia.
  3. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem.
  4. Do żelatyny dodaję łyżeczkę jogurtu, dokładnie mieszam i dodaję to do pozostałego jogurtu.
  5. Jogurt z żelatyną przelewam do ubitej śmietanki, mieszam dokładnie i wstawiam do lodówki – do momentu aż zacznę przekładać tort. Krem w tym czasie nabierze gęstości, powinien spędzić w lodówce minimum godzinę przed nakładaniem na tort.

Biszkopt

Składniki

  • 6 szt jajek
  • 160 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru

Przygotowanie

  1. Jajka wyjmuję z lodówki 5-6 godzin przed planowanym pieczeniem. Dokładnie oddzielam białka od żółtek. Białka umieszczam w misie miksera i zaczynam miksować na średnich obrotach. Dodaję cukier, stopniowo. Miksuję przez ok 10 minut, tak żeby białka się napowietrzyły i żeby cukier się ładnie połączył z białkami.
  2. Stopniowo dodaję żółtka, za każdym razem krótko miksując.
  3. Wyłączam mikser i dodaję partiami, w 3-4 turach mąki: pszenną i ziemniaczaną. Mieszam całość za pomocą szpatułki uważając aby robić to delikatnie. Mąka powinna się idealnie wmieszać w ubite jajka natomiast trzeba uważać, żeby nie rozbić pęcherzyków powietrza, dzięki którym biszkopt będzie później pięknie rósł.
  4. Przelewam ciasto biszkoptowe do foremki (ja zazwyczaj piekę w dwóch foremkach, każda 18 cm średnicy lub jedna 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika 160 stopni grzanie góra - dół i piekę przez ok. 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, czy rzeczywiście biszkopt się upiekł.
  5. Biszkopt wyjmuję z foremki i kroję na krążki dopiero jak się ostudzi.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko