Rzadko kiedy korzystam z barwników – natomiast tutaj zależało mi na uzyskaniu intensywnych kolorów. Też nie popadam w paranoję i uważam, że raz na jakiś czas można sobie "pozwolić" na ustępstwa 😋

Biszkopt wychodzi perfekcyjny, przyjemnie wilgotny w środku. Co ważne, zawsze się udaje: nie trzeba nic docinać i nie ma żadnych pęknieć.

Tort Tęczowy

Tort tęczowy przekładam kremem na bazie serka śmietankowego, dzięki temu nie jest on za słodki. Blaty biszkoptu nasączam cytrynowym ponczem z dodatkiem kropli syropu klonowego ale spokojnie można go zastąpić syropem z agawy czy miodem. Użyłam foremki 18 cm i gotowy biszkopt przekroiłam na dwie części.

tęczowy tort przepis

Tort Tęczowy

Składniki

  • Polewa: 100 g białej czekolady, 30g śmietanki kremówki, opcjonalnie barwnik
  • Poncz do nasączenia: sok z połówki cytryny, 1/2 szklanki wody, odrobina syropu klonowego
  • Krem do przełożenia: 300g serka śmietankowego, 100 g masła, 100 g cukru pudru
  • 3 szt jajek
  • 80 g mąki pszennej typ 450
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru

Przygotowanie

  1. Jajka wyjmuję z lodówki 5-6 godzin przed planowanym pieczeniem. Dokładnie oddzielam białka od żółtek. Białka umieszczam w misie miksera i zaczynam miksować na średnich obrotach. Dodaję cukier, stopniowo. Miksuję przez ok 10 minut, tak żeby białka się napowietrzyły i żeby cukier się ładnie połączył z białkami.
  2. Stopniowo dodaję żółtka, za każdym razem krótko miksując.
  3. Wyłączam mikser i dodaję partiami, w 3-4 turach mąki: pszenną i ziemniaczaną. Mieszam całość za pomocą szpatułki uważając aby robić to delikatnie. Mąka powinna się idealnie wmieszać w ubite jajka natomiast trzeba uważać, żeby nie rozbić pęcherzyków powietrza, dzięki którym biszkopt będzie później pięknie rósł.
  4. Ciasto biszkoptowe dzielę na 5 równych porcji, każda ma mniej więcej po 60g. i barwię je wybranymi kolorami (najlepiej sprawdzą się barwniki w żelu).
  5. Po kolei przelewam każde ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia: najpierw fioletowe ciasto, następnie zielone, żółte, różowe, czerwone – każdą porcję wylewam dokładnie na środek dzięki czemu wcześniejsza porcja ciasta pięknie rozchodzi się na boki. 6.Wstawiam do piekarnika 160 stopni grzanie góra - dół i piekę przez ok. 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, czy rzeczywiście biszkopt się upiekł. Biszkopt wyjmuję z foremki i kroję na krążki dopiero jak się ostudzi.
  6. Poncz: pół szklanki wody mieszam z sokiem z połówki cytryny oraz kroplą syropu klonowego. Nasączam blat biszkoptu i wykładam krem śmietankowy.
  7. Krem śmietankowy: 300 g serka śmietankowego (typu Piątnica czy Philadelphia) miksuję z cukrem pudrem i na koniec dodaję masło w pokojowej temperaturze – krótko miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Wykładam blat biszkoptu, nasączam go również i znów wykładam krem. Tym razem rozsmarowuję go również obficie po bokach.
  9. Na wierzch wylewam polewę na bazie białej czekolady, którą zabarwiłam na niebiesko: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję śmietankę kremówkę i barwnik – mieszam i wylewam na środek ciasta.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko