Ucierane ciasto w trochę w innym wydaniu: z całymi jabłuszkami zanurzonymi w cieście i na wierzchu z cudownym karmelem. Tradycyjnie ciasto ucierane z jabłkiem wygląda tak, że na wierzchu układa się plasterki jabłka. Pewnego dnia pomyślałam sobie: a gdyby tak do samego ciasta włożyć całe jabłko i zapiec je w tym cieście? Nie byłam pewna czego mogę oczekiwać, ale teraz z ręką na sercu mogę Ci polecić ten patent. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich domownikach i każdy (nawet 4-letnia Zosia) się nim zachwycała <3

Ucierane z całymi jabłkami i karmelem

To na co trzeba zwrócić uwagę, to przede wszystkim wielkość jabłek. Im mniejsze, tym lepsze. U mnie, na okrągłą formę o średnicy 24 cm zmieściło się 6 jabłuszek.

jablka do ciasta

Samo ciasto robi się błyskawicznie, wystarczy porządnie zmiksować ze sobą wszystkie składniki.

ucierane

Jabłka wystarczy wydrylować i zalać surowym ciastem. W czasie pieczenia ciasto urośnie i zapełni też środek jabłek.

ucierane z jabłkiem

Uwieńczeniem na cieście będzie sos karmelowy. Przez to, że ciasto jest mimo wszystko mocno jabłkowe, to nie jest za słodkie i karmel idealnie tu pasuje.

karmel

Ucierane z całymi jabłkami i karmelem

Składniki

  • 6 szt jabłek
  • 4 szt jajek
  • 220 g masła
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 180 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Najpierw obieram i dryluję jabłka.
  2. Przygotowuję ciasto: ucieram na najwyższych obrotach cukier z masłem, dodaję mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z cukrem waniliowym i na sam koniec dodaję jajka. Miksuję na gładką masę.
  3. Dno foremki wykładam papierem do pieczenia. Układam w środku jabłka i zalewam je ciastem. Staram się je równomiernie rozprowadzić. Wkładam do piekarnika (grzanie góra-dół, 180 stopni) na 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  4. Na wystudzone ciasto wykładam sos karmelowy

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Kilka kawałków cukru namoczyć lekko w wodzie i włożywszy do suchego rondelka smażyć na ogniu tak długo aż się cukier zupełnie rozpuści i zrumieni na ciemno brązowy kolor, uważając aby się nie spalił bo wtenczas w smaku będzie gorzki. Gdy dostatecznie zrumieniony zalać zimną wodą zagotować chwilę aż się cała skorupka od spodu rozpuści i zlać do słoika lub flaszki i używać w miarę potrzeby.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.