Błyskawiczne ciasto śliwkowe, które wszystkim zawsze wyjdzie!

Ucierane ze śliwką

ucierane ze sliwka

ciasto ze sliwką

Ucierane ze śliwką

Składniki

  • 0.5 kg śliwek
  • 4 szt jajek
  • 120 g masła
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Zmiksuj na najwyższych obrotach jajka z cukrem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.⁠
  2. Dodaj masło i cały czas miksuj na średnich obrotach. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę pasty waniliowej. Na koniec dodaj mleko i lekko zmiksuj.⁠
  3. W osobnej misie wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Partiami dodawaj do masy i miksuj na małych obrotach.⁠
  4. Foremkę posmaruj masłem, oprósz delikatnie mąką i przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż śliwki. ⁠
  5. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok 60 minut (do suchego patyczka)⁠
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko