![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/90dd81bf532bdeab87725c64fff8f780.jpg/939c310d13b1118cf5bdac34ab46cd44.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przygotowania do Świąt rozpoczynam już kilka tygodni przed Gwiazdką. Przyrządzam pierwsze potrawy, które wiem, że bezpiecznie mogę zamrozić, zastanawiam się nad prezentami i myślę o wystroju domu. Co roku powtarzam sobie, że tym razem do Świąt podejdę “na spokojnie” i nigdy mi to jednak nie wychodzi. Gdybym potrafiła sama ściąć ogromne drzewo i wcisnąć je do salonu, to pewnie świąteczna atmosfera zaczynałaby się u nas już w okresie Mikołajek. Co roku zmieniam też koncepcję z wystrojem: raz dekoracje są czerwone, a innym razem wszystko jest w srebrze. Nawet łazienkę dopieszczam: rolki z papierem toaletowym są obwiązane czerwoną wstążką, a w małym kamionkowym naczyniu podgrzewa się naturalna mieszanka olejków zapachowych. Bartek zdecydowanie rozsądniej podchodzi do tematu Świąt ale (całe szczęście!) akceptuje moje niektóre wariactwa i nie ogranicza mojego świątecznego zapału :) W całej tej atmosferze przygotowań jest jednak jedna chwila, która naprawdę uświadamia mi, że już za chwilkę będziemy świętować Boże Narodzenie. Dzień, w którym zabieram się za typowo świąteczne wypieki jest w moich świątecznych przygotowaniach przełomowy.
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/f9d06572d1adf737e7e1e63d627ec95a.jpg/030608bee636973ae621378ea1eb0c7d.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/4e0e78060fcf9a2ec3854100d0b65207.jpg/8d857c2687694ce3f2ca31832e02e271.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/66c2ca90dbbfe4a418780321a90163c5.jpg/88f67df374810302377a031c350962a2.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/d7c5ee342b60c5282ae502d20fb13551.jpg/f5e7b03aa9cbd1f0dc86359bc83c368d.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/09bba5a0dbe895e0a085865b99f383ee.jpg/10621dd887507315ec1d84d58f049766.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/7f978ebba65848a5d459207ad4ad8aaf.jpg/da61186aea7824a75d694cdb2bf0c919.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/78543d2aa2e0baa7e6d80aa7ea681534.jpg/5b6eacf0536dc93182166a0ae65ba732.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/c8e29053774fae49a7415b440d518dd1.jpg/941c0c937fd863b9a28905ea91f4ec78.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wieniec-drozdzowy-z-domowa-masa-makowa/e2080a6d839babd3171ab6691a007085.jpg/fc946ccb66612deb13a72999714d315d.webp)
Okres świąteczny jest czasem, kiedy chętnie sięgamy po mak. Przyrządzamy kutię, śliziki, kluski z makiem. Pieczemy makowce, wieńce drożdżowe wypełnione masą makową, ciastka z makiem. Na kilka dni w roku kuchnię przejmuje właśnie mak. Lubię przygotowywać domową masę makową z kilku względów. Przede wszystkim często te kupne, sklepowe masy makowe są niestety za słodkie i niskiej jakości. Przeważa w nich zwykły cukier, ledwo można się doszukać bakalii, są wodniste i pozbawione mocnych, korzennych przypraw. Domowa masa makowa, ma tą zaletę, że samodzielnie kontroluję jej słodkość, ilość bakalii i aromat.
Zresztą podstawą udanych wypieków świątecznych jest właśnie masa makowa. Chwila, kiedy zaparzam mak, odciskam go, mieszam, dodaję bakalie i przyprawy. Ten moment, kiedy w kuchni unosi się cała mieszanka świątecznych zapachów: cynamonu, wanilii, goździków, kardamonu, imbiru… to wszystko przyjemnie mnie odurza i momentalnie uświadamia mi, że Święta się naprawdę za chwilkę wydarzą.
Przygotowanie domowej masy jest banalnie proste – w wielu sklepach można kupić suchy, mielony już mak. Wystarczy go zalać wrzątkiem, ostudzić i wymieszać z ulubionymi dodatkami. Taka masa makowa idealnie się sprawdzi podczas przyrządzania tradycyjnych świątecznych deserów.
Według mnie masa makowa powinna cudownie pachnieć cynamonem, szczyptą kardamonu, mieć w sobie odrobinkę wanilii i imbiru. Wszystko te przyprawy, które momentalnie przypominają nam o Świętach. Oprócz tego uwielbiam do masy makowej dodawać prawdziwego miodu. To nic, że czasami jest tak gęsty, że trzeba go rozprowadzić w odrobinie wody. Masa makowa słodzona miodem ma zupełnie inny smak, niż te dosładzane zwykłym cukrem.
Gotową masę makową mogę spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Wykorzystuję ją na wiele sposobów :) Np. kiedy ciasto drożdżowe na wieniec makowy jest już gotowe, mogę na nim rozprowadzić masę makową i je zrolować.
Gdybym chciała zrobić samego makowca, to zostawiłabym tak przygotowane ciasto do podrośnięcia i upiekłabym w piekarniku. A w przypadku wieńca trzeba rozciąć wzdłuż zrolowane ciasto i przeplatać ze sobą dwa końce, żeby w końcu uformować okrąg.
Przygotowane ciasto lubię pokropić lukrem z nutą wanilii i kardamonu. Lukier jest tradycyjnie cytrynowy, ale przez wanilię i kardamon nabiera prawdziwego, świątecznego charakteru.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Funt maku szarego wypłukać kilka razy zlewając starannie brudną wodę i sparzyć ukropem na kilka godzin. Następnie uwiercić go dodając pół funta cukru, 2 łuty migdałów słodkich, 3 gorzkie migdały, trochę tartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.