Wieniec drożdżowy z domową masą makową

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 105 minut
Czas gotowania 50 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Przygotowania do Świąt rozpoczynam już kilka tygodni przed Gwiazdką. Przyrządzam pierwsze potrawy, które wiem, że bezpiecznie mogę zamrozić, zastanawiam się nad prezentami i myślę o wystroju domu. Co roku powtarzam sobie, że tym razem do Świąt podejdę “na spokojnie” i nigdy mi to jednak nie wychodzi. Gdybym potrafiła sama ściąć ogromne drzewo i wcisnąć je do salonu, to pewnie świąteczna atmosfera zaczynałaby się u nas już w okresie Mikołajek. Co roku zmieniam też koncepcję z wystrojem: raz dekoracje są czerwone, a innym razem wszystko jest w srebrze. Nawet łazienkę dopieszczam: rolki z papierem toaletowym są obwiązane czerwoną wstążką, a w małym kamionkowym naczyniu podgrzewa się naturalna mieszanka olejków zapachowych. Bartek zdecydowanie rozsądniej podchodzi do tematu Świąt ale (całe szczęście!) akceptuje moje niektóre wariactwa i nie ogranicza mojego świątecznego zapału :) W całej tej atmosferze przygotowań jest jednak jedna chwila, która naprawdę uświadamia mi, że już za chwilkę będziemy świętować Boże Narodzenie. Dzień, w którym zabieram się za typowo świąteczne wypieki jest w moich świątecznych przygotowaniach przełomowy.

Okres świąteczny jest czasem, kiedy chętnie sięgamy po mak. Przyrządzamy kutię, śliziki, kluski z makiem. Pieczemy makowce, wieńce drożdżowe wypełnione masą makową, ciastka z makiem. Na kilka dni w roku kuchnię przejmuje właśnie mak. Lubię przygotowywać domową masę makową z kilku względów. Przede wszystkim często te kupne, sklepowe masy makowe są niestety za słodkie i niskiej jakości. Przeważa w nich zwykły cukier, ledwo można się doszukać bakalii, są wodniste i pozbawione mocnych, korzennych przypraw. Domowa masa makowa, ma tą zaletę, że samodzielnie kontroluję jej słodkość, ilość bakalii i aromat.

Zresztą podstawą udanych wypieków świątecznych jest właśnie masa makowa. Chwila, kiedy zaparzam mak, odciskam go, mieszam, dodaję bakalie i przyprawy. Ten moment, kiedy w kuchni unosi się cała mieszanka świątecznych zapachów: cynamonu, wanilii, goździków, kardamonu, imbiru… to wszystko przyjemnie mnie odurza i momentalnie uświadamia mi, że Święta się naprawdę za chwilkę wydarzą.

Przygotowanie domowej masy jest banalnie proste – w wielu sklepach można kupić suchy, mielony już mak. Wystarczy go zalać wrzątkiem, ostudzić i wymieszać z ulubionymi dodatkami. Taka masa makowa idealnie się sprawdzi podczas przyrządzania tradycyjnych świątecznych deserów.

Według mnie masa makowa powinna cudownie pachnieć cynamonem, szczyptą kardamonu, mieć w sobie odrobinkę wanilii i imbiru. Wszystko te przyprawy, które momentalnie przypominają nam o Świętach. Oprócz tego uwielbiam do masy makowej dodawać prawdziwego miodu. To nic, że czasami jest tak gęsty, że trzeba go rozprowadzić w odrobinie wody. Masa makowa słodzona miodem ma zupełnie inny smak, niż te dosładzane zwykłym cukrem.

Gotową masę makową mogę spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Wykorzystuję ją na wiele sposobów :) Np. kiedy ciasto drożdżowe na wieniec makowy jest już gotowe, mogę na nim rozprowadzić masę makową i je zrolować.

Gdybym chciała zrobić samego makowca, to zostawiłabym tak przygotowane ciasto do podrośnięcia i upiekłabym w piekarniku. A w przypadku wieńca trzeba rozciąć wzdłuż zrolowane ciasto i przeplatać ze sobą dwa końce, żeby w końcu uformować okrąg.

Przygotowane ciasto lubię pokropić lukrem z nutą wanilii i kardamonu. Lukier jest tradycyjnie cytrynowy, ale przez wanilię i kardamon nabiera prawdziwego, świątecznego charakteru.

Masa makowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Wieniec drożdżowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Funt maku szarego wypłukać kilka razy zlewając starannie brudną wodę i sparzyć ukropem na kilka godzin. Następnie uwiercić go dodając pół funta cukru, 2 łuty migdałów słodkich, 3 gorzkie migdały, trochę tartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.