Przygotowania do Świąt rozpoczynam już kilka tygodni przed Gwiazdką. Przyrządzam pierwsze potrawy, które wiem, że bezpiecznie mogę zamrozić, zastanawiam się nad prezentami i myślę o wystroju domu. Co roku powtarzam sobie, że tym razem do Świąt podejdę “na spokojnie” i nigdy mi to jednak nie wychodzi. Gdybym potrafiła sama ściąć ogromne drzewo i wcisnąć je do salonu, to pewnie świąteczna atmosfera zaczynałaby się u nas już w okresie Mikołajek. Co roku zmieniam też koncepcję z wystrojem: raz dekoracje są czerwone, a innym razem wszystko jest w srebrze. Nawet łazienkę dopieszczam: rolki z papierem toaletowym są obwiązane czerwoną wstążką, a w małym kamionkowym naczyniu podgrzewa się naturalna mieszanka olejków zapachowych. Bartek zdecydowanie rozsądniej podchodzi do tematu Świąt ale (całe szczęście!) akceptuje moje niektóre wariactwa i nie ogranicza mojego świątecznego zapału :) W całej tej atmosferze przygotowań jest jednak jedna chwila, która naprawdę uświadamia mi, że już za chwilkę będziemy świętować Boże Narodzenie. Dzień, w którym zabieram się za typowo świąteczne wypieki jest w moich świątecznych przygotowaniach przełomowy.

Wieniec drożdżowy z domową masą makową

Okres świąteczny jest czasem, kiedy chętnie sięgamy po mak. Przyrządzamy kutię, śliziki, kluski z makiem. Pieczemy makowce, wieńce drożdżowe wypełnione masą makową, ciastka z makiem. Na kilka dni w roku kuchnię przejmuje właśnie mak. Lubię przygotowywać domową masę makową z kilku względów. Przede wszystkim często te kupne, sklepowe masy makowe są niestety za słodkie i niskiej jakości. Przeważa w nich zwykły cukier, ledwo można się doszukać bakalii, są wodniste i pozbawione mocnych, korzennych przypraw. Domowa masa makowa, ma tą zaletę, że samodzielnie kontroluję jej słodkość, ilość bakalii i aromat.

przepis masa makowa

Zresztą podstawą udanych wypieków świątecznych jest właśnie masa makowa. Chwila, kiedy zaparzam mak, odciskam go, mieszam, dodaję bakalie i przyprawy. Ten moment, kiedy w kuchni unosi się cała mieszanka świątecznych zapachów: cynamonu, wanilii, goździków, kardamonu, imbiru… to wszystko przyjemnie mnie odurza i momentalnie uświadamia mi, że Święta się naprawdę za chwilkę wydarzą.

masa makowa przepis

Przygotowanie domowej masy jest banalnie proste – w wielu sklepach można kupić suchy, mielony już mak. Wystarczy go zalać wrzątkiem, ostudzić i wymieszać z ulubionymi dodatkami. Taka masa makowa idealnie się sprawdzi podczas przyrządzania tradycyjnych świątecznych deserów.

masa makowa domowa

Według mnie masa makowa powinna cudownie pachnieć cynamonem, szczyptą kardamonu, mieć w sobie odrobinkę wanilii i imbiru. Wszystko te przyprawy, które momentalnie przypominają nam o Świętach. Oprócz tego uwielbiam do masy makowej dodawać prawdziwego miodu. To nic, że czasami jest tak gęsty, że trzeba go rozprowadzić w odrobinie wody. Masa makowa słodzona miodem ma zupełnie inny smak, niż te dosładzane zwykłym cukrem.

przyprawianie masy makowej

Gotową masę makową mogę spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Wykorzystuję ją na wiele sposobów :) Np. kiedy ciasto drożdżowe na wieniec makowy jest już gotowe, mogę na nim rozprowadzić masę makową i je zrolować.

masa makowa ciasto

drożdżowe z makiem

Gdybym chciała zrobić samego makowca, to zostawiłabym tak przygotowane ciasto do podrośnięcia i upiekłabym w piekarniku. A w przypadku wieńca trzeba rozciąć wzdłuż zrolowane ciasto i przeplatać ze sobą dwa końce, żeby w końcu uformować okrąg.

wieniec drożdżowy przepis

Przygotowane ciasto lubię pokropić lukrem z nutą wanilii i kardamonu. Lukier jest tradycyjnie cytrynowy, ale przez wanilię i kardamon nabiera prawdziwego, świątecznego charakteru.

lukier cytrynowy

Swoją drogą, jeżeli obserwujesz bloga, to wiesz, że często pokazuję tu przyprawy marki Kamis. A właśnie teraz w sklepach trwa akcja świąteczna – przy zakupie przypraw za minimum 15 zł, możesz otrzymać w prezencie metalową puszkę z wybranym motywem świątecznym, która idealnie się sprawdzi jako bezpieczny pojemnik na przyprawy albo ciastka. Więcej informacji o akcji znajdziesz tu

konkurs kamis przyprawy

Masa makowa

Składniki

  • 200 g zmielonego maku
  • 60 ml zimnej wody
  • 80 g miodu
  • 50 g rodzynek
  • 40 g orzechów pekan
  • 30 g migdałów
  • 1 łyżeczka Przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
  • 0.5 łyżeczki Imbiru mielonego Kamis
  • 0.5 łyżeczki Cynamonu mielony Kamis

Przygotowanie

  1. Suchy, mielony już mak sparzam wrzątkiem – zalewam do przykrycia i zostawiam do całkowitego ostygnięcia.
  2. Odlewam wodę i przesypuję mak do czystej ściereczki, zwijam końce i odsączam nadmiar wody z maku.
  3. Jeżeli miód się skrystalizował albo stężniał, to rozprowadzam go w odrobinie zimnej wody (nie rób tego we wrzątku, ponieważ utracisz zdrowotne właściwości miodu)
  4. Siekam bakalie: orzechy włoskie, migdały. Można też dodać innych orzechów: laskowe, pekan, nerkowce, Namaczam rodzynki we wrzątku. Jeżeli lubisz suszoną śliwkę albo morele, to też możesz je posiekać na mniejsze kawałki.
  5. Wsyp dodatki do maku, dodaj rozpuszczony miód i czas na przyprawianie: dodaję łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cukru waniliowego z kardamonem i pół łyżeczki klasycznej przyprawy do ciasteczek korzennych (są w niej goździki, pieprz itp.).
  6. Całoś dokładnie mieszam. Masa makowa jest idealna do domowych wypieków, czy kutii.

Wieniec drożdżowy

Składniki

  • Lukier cytrynowy z przyprawami: 55 g cukru pudru, 1 łyżka zimnej wody, 2 łyżeczki soku z cytryny i pół łyżeczki przyprawy Kamis: cukier z wanilią i nutą kardamonu
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 25 g masła

Przygotowanie

  1. Całe jajko ubijam z cukrem do momentu, aż powstanie blada, puszysta masa. W jednym małym rondelku rozpuszczam masło, a w drugim lekko podgrzewam mleko (powinno być letniej temperatury, najlepiej w okolicach 35 stopni).
  2. Rozdrabniam drożdże i dodaję je do letniego mleka, dodaję łyżeczkę cukru, który jest idealną pożywką dla drożdży oraz w końcu posypuję wierzch rozczynu łyżką mąki. Zostawiam rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  3. Do puszystej, jajecznej masy dodaję przesianą mąkę oraz wlewam rozczyn drożdżowy. Na początku mieszam wszystko za pomocą szpatułki. Kiedy konsystencja będzie już bardziej zwarta dodaję rozpuszczone wcześniej masło. Teraz ciasto wyrabiam lekko za pomocą ręki i jak swobodnie odchodzi od miski, to zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 45 minut (jeżeli miskę postawisz na garnku wypełnionym ciepłą wodą. W innym wypadku wyrastanie zajmie ok. 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i cieniutko rozwałkowuję – na grubość połowy najmniejszego palca. Rozprowadzam na cieście masę makową i zawijam ciasto w rulon. Kroję wzdłuż na dwie części i przeplatam je ze sobą układają w okrąg. Zostawiam do podrośnięcia na ok. 20 minut.
  5. Rozgrzewam piekarnik do 160 stopni i wstawiam wieniec na 40 minut.
  6. Opcjonalnie lukier: wszystkie składniki dokładnie mieszam i skrapiam powstałym lukrem ostudzony wieniec makowy.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Funt maku szarego wypłukać kilka razy zlewając starannie brudną wodę i sparzyć ukropem na kilka godzin. Następnie uwiercić go dodając pół funta cukru, 2 łuty migdałów słodkich, 3 gorzkie migdały, trochę tartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.