Dania Wigilijne, przepisy na tradycyjne potrawy

Święta Bożego Narodzenia są magicznym czasem. Nagle wszystko dookoła przestaje mieć znaczenie, skupiamy się na najważniejszych dla nas osobach, nachodzą nas refleksje i koncentrujemy się na tym, co się dla nas naprawdę liczy. Dlatego nic dziwnego, że przykładamy tak wielką wagę do ich przygotowań. Zależy nam na tym, aby te kilka dni w roku spędzić w rodzinnej, cudownej i błogiej atmosferze. Dania na wigilijny stół zaczynamy powoli szykować nawet kilka tygodni przed gwiazdką. Niektóre potrawy z powodzeniem można zamrozić i bezpiecznie przechować.

Tradycją jest, że podczas Wigilii spożywamy dania bezmięsne. W potrawach dominują grzyby, kwaśna kapusta, ryby, suszone owoce, mak, buraki, śledzie. Z dietetycznego punktu widzenia kolacja wigilijna jest jedną ze zdrowszych kolacji. Kiszonki, suszone owoce, buraki, ryby – wszystko to korzystnie wpływa na nasz organizm i dostarcza moc niezbędnych składników. Nawet zwykły i “niezwykły” kompot z suszu jest prawdziwą skarbnicą witamin, które chronią nas przed przeziębieniami. Kiedyś kompot z suszu piło się nie tylko w czasie Świąt ale ogólnie zimną, żeby wzmocnić swoją odporność.

W domach roznoszą się cudowne zapachy, stół powoli zaczyna się uginać od nadmiaru pyszności, a do tego dochodzi jeszcze aromat świeżego igliwia. Bombki i ozdoby mienią się w oknach i wszystko to sprawia, że czujemy się cudownie. Nic dziwnego, że tak lubimy Boże Narodzenie.

A jak już wspomniałam o samym jedzeniu, to jakie danie wigilijne przygotować?

Podczas Wigilii nie może zabraknąć czerwonego barszczyku przygotowanego z dodatkiem naturalnego, zdrowego i domowego zakwasu. Barszczyk można podać z pasztecikiem z grzybowym, albo z malutkimi uszkami grzybowymi.

Następnie na stole pojawiają się pierogi. Z kiszoną kapustą i grzybami oraz ruskie. To nasz ulubiony zestaw świątecznych pierogów, dlatego przygotowujemy je w hurtowych ilościach kilka tygodni przed Świętami. Można je bezpiecznie zamrozić i odgotować we wrzątku. Będą smakować idealnie. Przepis na ciasto na pierogi i porady jak się zabrać za lepienie pierogów znajdziesz tu.

Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnego karpia. Kilkadziesiąt lat temu tradycyjnie karpia podawało się np. w szarym sosie. Może nie brzmi to i zachęcająco, ale uwierz, że danie naprawdę warte spróbowania. Karpia podaje się w aromatycznym sosie na bazie migdałów, rodzynek i czerwonego wina.

Na mniejszy głód idealnie sprawdzą się koreczki śledziowe. Z odrobiną musztardy, ziarenkami gorczycy i oczywiście z cebulką. Ale tak naprawdę śledzia możesz zaprawiać z dowolnymi dodatkami: żurawina, cynamon, jałowiec, suszona śliwka, prażone orzechy, miód, olej lniany. Przebieraj w dodatkach i komponuj swoje niepowtarzalne smaki!

Słodkości wigilijne są niepowtarzalne. Często tylko raz w roku sięgamy po makowcepiernikikutiękruche ciasteczka z masą makowądrożdżowe i pulchne wieńce makowe. I często podstawą udanych, świątecznych wypieków jest dobra masa makowa. Wszędzie dominują korzenne przyprawy albo mocna słodycz miodu.

Aby umilić Ci przygotowania do Świąt stworzyłam listę ulubionych utworów.

Jednak przy Świątecznym stole nie może zabraknąć najważniejszego: najbliższych i spokojnej atmosfery. To ludzie, z którymi spędzamy Święta sprawiają, że tak te Święta lubimy.