Karp na Święta

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 35 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

W każdej książce sprzed 1920 roku, którą posiadam w swojej skromnej domowej biblioteczce poświęcone jest kilka słów odnośnie tradycyjnych dań wigilijnych. Karp na Święta był obowiązkową pozycją. Co ciekawe, nie jest to przepis na karpia smażonego ani pieczonego. Karpia obgotowuje się najpierw lekko w wywarze warzywnym, a później odrobinkę poddusza w aromatycznym sosie z rodzynkami, migdałami, czerwonym winem i kropelką karmelu.

Efekt końcowy takiego karpia świątecznego? Powiem Wam, że pozytywnie zaskakujący! Przez to w jaki sposób obrabiamy rybę, to jest ona bardzo delikatna i soczysta. Natomiast sos szary jest niezwykle aromatyczny i bogaty w smaku :) Pięknie to się wszystko ze sobą komponuje, nie trudno takiego karpia przygotować i jestem pewna, że niejedną osobę przy świątecznym stole taki karp mile zaskoczy :)

Muszę Wam jeszcze powiedzieć, że karp którego tutaj widzicie pochodzi z ekologicznych stawów i hodowany jest w tradycyjny i naturalny sposób. Hodowla tego karpia zajmuje aż 3 lata. Karpie karmione są zbożami i ich produkcja nie jest intensywna. Ważne też jest środowisko, w którym te ryby przebywają. Otóż żyją one w krystalicznie czystych i naturalnych stawach zasilanych wodą z rzeki Pisi-Gągoliny w Grzegrzewicach. Dlatego mięso tej ryby nie jest w smaku mdłe.

Sos szary polski
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Karp na święta
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Oczyszczonego i nasolonego karpia ugotować w całości lub pokrajanego w dzwonka w smaku z jarzyn i korzeni. Gdy już na wpół ugotowany wyjąć go, a na smaku zrobić polski szary sos z rodzynkami i migdałami, włożyć w niego karpia i dalej dusić aż będzie zupełnie miękki.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
A
Antonina
Może tak przyrządzony karp jest pyszny, ale na pewno niebezpieczny dla zdrowia. Z kości rybnych to już wolę szprotki.
DA
Daniel Abramek
Bardzo smaczna! Nawet mojemu ojcu smakowało, który uważa że karp (ryby) powinny być na słono.
Awatar
Lena Gryszko
Bardzo się cieszę! <3
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.