W każdej książce sprzed 1920 roku, którą posiadam w swojej skromnej domowej biblioteczce poświęcone jest kilka słów odnośnie tradycyjnych dań wigilijnych. Karp na Święta był obowiązkową pozycją. Co ciekawe, nie jest to przepis na karpia smażonego ani pieczonego. Karpia obgotowuje się najpierw lekko w wywarze warzywnym, a później odrobinkę poddusza w aromatycznym sosie z rodzynkami, migdałami, czerwonym winem i kropelką karmelu.

Karp na Święta

Efekt końcowy takiego karpia świątecznego? Powiem Wam, że pozytywnie zaskakujący! Przez to w jaki sposób obrabiamy rybę, to jest ona bardzo delikatna i soczysta. Natomiast sos szary jest niezwykle aromatyczny i bogaty w smaku :) Pięknie to się wszystko ze sobą komponuje, nie trudno takiego karpia przygotować i jestem pewna, że niejedną osobę przy świątecznym stole taki karp mile zaskoczy :)

Muszę Wam jeszcze powiedzieć, że karp którego tutaj widzicie pochodzi z ekologicznych stawów i hodowany jest w tradycyjny i naturalny sposób. Hodowla tego karpia zajmuje aż 3 lata. Karpie karmione są zbożami i ich produkcja nie jest intensywna. Ważne też jest środowisko, w którym te ryby przebywają. Otóż żyją one w krystalicznie czystych i naturalnych stawach zasilanych wodą z rzeki Pisi-Gągoliny w Grzegrzewicach. Dlatego mięso tej ryby nie jest w smaku mdłe.
Więcej możecie poczytać tutaj: RanoZebrano.pl

Karp na święta

Składniki

  • Przyprawy: ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe
  • Sól do natarcia surowego karpia
  • 1 szt cebuli
  • 1 szt selera
  • 2 szt pietruszki
  • 3 szt marchewek
  • 1200 g świeżego karpia

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i obraną z wierzchniej łupiny i opaloną na palniku cebulkę zalewam 700 ml zimnej wody. Dodaję kilka kulek ziela angielskiego, dwa listki laurowe i kilka kulek ziarenek pieprzu. Korzystam z podłużnej brytfanny z grubszym dnem. Ustawiam wszystko na małym palniku i czekam, aż wywar się zagotuje.
  2. Karpia myję, osuszam ręcznikiem kuchennym i kroję na dzwonki. Można karpia przygotowywać w całości, jednak ja wolę mieć od razu mniejsze kawałki.
  3. Karpia wkładam do gotującego się wywaru, przykrywam pokrywką i gotuję ok. 10 minut. Po tym czasie obracam każdy kawałek na drugą stronę i duszę przez ok. 7 minut. Karp powinien być już biały. To jest czas na wyjęcie go z wywaru i przełożenie go do gorącego sosu szarego.
  4. Dzwonki karpia podlewam z wiechu sosem i zostawiam pod przykryciem na ok. 5 minut. Pilnuję, żeby sos nie za bardzo nie wyparował. Próbuję odrobinkę ryby z dzwonka - jeżeli jest już w smaku dobra, to zdejmuję patelnię z ognia.

Sos szary polski

Składniki

  • Kilka kropel z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wywaru z karpia
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml czerwonego wina
  • 50 g migdałów
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie

  1. Rodzynki i migdały zalewam wrzątkiem. Rodzynki powinny spulchnieć, a z migdałów powinna łatwo zejść skórka. Odsączam rodzynki. Obieram migdały i trochę je siekam, ale nie za drobno.
  2. Na patelni z grubym dnem przygotowuję karmel: rozprowadzam cienką warstwę cukru i zostawiam, aż zacznie się rozpuszczać i nabierze złotego koloru.
  3. Do rozpuszczonego cukru dodaję czerwone wino. Powstanie bryłka cukru i może troszkę pryskać - dlatego uwaga. Mieszam wszystko za pomocą drewnianej łopatki i czekam, aż tafla cukru się rozpuści.
  4. Przygotowuję zaprawę do sosu: do szklanki wlewam pół chochli wywaru z karpia i dodaję 2 łyżki mąki. Dokładnie rozbijam grudki za pomocą trzepaczki.
  5. Dodaję zaprawę do wina z cukrem, dodaję kilka kropel soku z cytryny i bakalie: rodzynki i posiekane migdały. Chwilę wszystko mieszam.
  6. Na koniec dodaję dużą łyżkę masła. Sos zaczyna gęstnieć, składniki dokładnie się już wymieszały. Oznacza to, że mogę wykładać do sosu ugotowanego karpia.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Oczyszczonego i nasolonego karpia ugotować w całości lub pokrajanego w dzwonka w smaku z jarzyn i korzeni. Gdy już na wpół ugotowany wyjąć go, a na smaku zrobić polski szary sos z rodzynkami i migdałami, włożyć w niego karpia i dalej dusić aż będzie zupełnie miękki.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko