Babeczki sernikowo-czekoladowe są idealnym rozwiązaniem dla kogoś, kto się zastanawia czy upiec klasyczne ciasto czekoladowe czy może sernik. Połączenie sernika i czekolady zawsze jest dobrym rozwiązaniem, a babeczki do tego wszystkiego mają to do siebie, że przepis jest na nie naprawdę prosty.


Skusiłam się aby babeczki udekorować w świątecznym motywie, natomiast oczywiście Ty możesz w ogóle ich nie dekorować (są dobre i bez dodatkowego kremu) lub zrobić to wedle swojej fantazji. Z podanych niżej składników wychodzi 12 babeczek.


Babeczki sernikowo-czekoladowe
Składniki
- 200 g sera twarogowego
- 180 g mąki pszennej typ 450
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szt jajek
- 120 ml mleka
- 100 ml kawy
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie
- Ciasto czekoladowe: do mleka dodaj soku z cytryny lub ocet jabłkowy, wymieszaj. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i dokładnie zmiksuj. Przełóż ciasto czekoladowe do papilotek.
- Ciasto sernikowe: twaróg sernikowy zmiksuj z cukrem i z całym jajkiem. Wyłóż po łyżce masy sernikowej na czekoladowe ciasto.
- Wstaw babeczki do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piecz przez 25 minut (sprawdź pod koniec patyczkiem czy napewno się upiekły).
- Krem maślany: wykładam 100 g miękkiego masła do misy miksera i miksuję je przez ok 5 min. Dodaję 120 g cukru pudru i miksuję przez 4 minuty. Dodaję kolejne 120 g cukru pudru, zgarniam całość szpatułką tak żeby masa jednolicie się miksowała i znów miksuję przez kolejne 5 minut. Krem maślany zabarwiam na zielono, przekładam do rękawa i dekoruję nim babeczki.



Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

