Jednym beza zawsze wychodzi, a inni dostają gęsiej skórki na samą myśl o pieczeniu bezy. Spójrzmy prawdzie w oczy: beza pavlova, czy w ogóle biała beza jest sztuką ale całe szczęście całkiem osiągalną. Nie zliczę ile razy piekłam bezę do momentu aż efekt końcowy mnie w 100 procentach zadowoli. Chciałam znaleźć sposób aby beza wychodziła biała, idealnie chrupka z zewnątrz ale z przyjemną piankową konsystencją w środku. W końcu udało mi się dopracować przepis na idealną bezę z owocami.

Zabierając się za pieczenie bezy trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Jeżeli zadbasz o poniższe kroki, to kolosalnie zwiększa się Twoja szansa na to, aby beza wyszła idealnie.

beza pavlova przepis

Białka do bezy

Nieprawdą jest to, że do bezy pavlovej białka powinny być w pokojowej temperaturze. Istnieje wiele rodzajów bez i akurat do bezy pavlovej, czy tej po prostu najpopularniejszej białej bezy, białka mogą być również prosto z lodówki. Także nie stresuj się i jeżeli masz ochotę upiec bezę ale powstrzymuje Cię temperatura jajek, to zapomnij o tym problemie. Natomiast to co jest faktycznie istotne to fakt, żeby białka były idealnie oddzielone od żółtka. Żółtko zawiera tłuszcz, który rozrywa powstałą pianę z białek i przez to piana nie jest sztywna, błyszcząca i stabilna. Zadbaj o to aby starannie oddzielić białka od żółtek.

przepis na idealną bezę

Misa do ubijania bezy

Najlepiej jest ubijać białka w metalowej lub w szklanej misie. Misek plastikowych w tym wypadku unikamy z tego powodu, że trudno jest je odtłuścić, a wiemy już z powyższego punktu, że białka tłuszczu nie lubią :)

ubijanie białek na bezę

Obroty miksera podczas ubijania bezy

Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach. Stopniowo zwiększamy moc. Białka można "przebić" na tym pierwszym etapie – czyli kiedy nie dodaliśmy jeszcze ani szczypty soli ani cukru. W chwili kiedy dodajemy kolejne składniki to nie ma już możliwości "przebicia" białek. Do przebicia białek dojdzie jeżeli od razu zaczniemy ubijać je na wysokich obrotach i będziemy to robić długo. Ubijamy ok. 3 minut i zaczynamy stopniowo dodawać kolejne składniki. Tutaj zatrzymam się też na chwilę aby powiedzieć kilka słów o mikserze, który przez jakiś czas testowałam w swojej kuchni. Na chwilę zawitał u mnie Kenwood Chef XL. Jest to robot kuchenny wyposażony w ogrom dodatkowych funkcji. Czuć, że urządzenie ma bardzo silną moc. Jeżeli szukasz robota kuchennego, który nie tylko będzie miksował ale też i wyręczał Cię w innych czynnościach tj. mielenie mięsa, mieszanie, ucieranie, czy blendowanie koktajli to z pewnością zwróć uwagę na ten robot planetarny. Wizualnie robot wpasuje się zarówno w tradycyjne jak i nowoczesne wnętrza i myślę, że zadowoli niejedną wymagającą osobę.

misa miksera

Dlaczego do bezy dodaje się sól?

Do lekko ubitej piany dodaje się sól aby usztywnić pianę. Poprawiamy w ten sposób "kondycję" naszej przyszłej bezy i zapobiegamy opadaniu białek.

przepis beza pavlova

Jak dodawać cukier do bezy

Ubijanie bezy można porównać do ekspresowej medytacji :) Ważne jest to aby cukier dodawać stopniowo. Dzięki temu mamy pewność, że cukier się dobrze rozpuści i wkomponuje w pianę z białek. Im więcej dodasz cukru, tym beza będzie bardziej lśniąca i zwarta. Cały proces ubijania bezy powinien trwać od początku ok. 10 minut. Także łyżka po łyżce dodajesz cukier do piany i spokojnie obserwujesz jak się zmienia konsystencja bezy.

sposob pieczenia bezy

Dlaczego do bezy dodaje się soku z cytryny?

Kiedy beza jest już sztywna dodaj kilka kropel soku z cytryny. To działa stabilizująco. Jeszcze przez chwilkę krótko zmiksuj.

beza pavlova ubijanie bialek

Dlaczego do bezy warto dodać mąkę ziemniaczaną?

Mąkę ziemniaczaną dodajemy po to aby bezę wzmocnić. Dzięki mące zewnętrzna skorupka bezy będzie grubsza i bardziej chrupiąca. Mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy z ubitymi białkami za pomocą szpatułki lub łopatki.

konsystencja bezy

Temperatura pieczenia bezy – jak prawidłowo upiec bezę?

Istnieje wiele szkół odnośnie sposobu pieczenia bezy. To co wszystkie sposoby łączy to z pewnością słowo "suszenie". Natomiast w jakiej temperaturze suszyć bezę, to już trzeba najczęściej ustalić samemu. Każdy piekarnik jest inny i na własnych oczach widziałam jak beza ubijana i pieczona w tej samej temperaturze ale w innym piekarniku wychodzi zupełnie inaczej. U mnie najlepiej się sprawdza rozgrzanie piekarnika z opcją grzania góra-dół do 150 stopni a następnie po 5 minutach zmniejszenie temperatury do 100 stopni i suszenie bezy przez 2 godziny 15 minut. Po tym czasie lekko uchylam drzwiczki piekarnika i czekam aż piekarnik całkowicie ostygnie. Jeżeli po upieczeniu od razu wyjmiesz bezę, to jest ogromna szansa na to, że beza Ci popęka i nieestetycznie opadnie.

formowanie bezy

pieczenie bezy

Co zrobić z żółtkami po upieczeniu bezy?

A kiedy wstawisz bezę do piekarnika, to wykorzystaj żółtka do zrobienia domowych lodów :) Poświęcisz chwilkę, a lody będą nieziemsko dobre. I do bezy też będą pasowały :)

bita smietana beza

beza pavlova

przepis na beze pavlova z owocami

przepis na beze z owocami

Beza z owocami

Składniki

  • 400 g borówek
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 6 szt jajek

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek i zacznij stopniowo ubijać białka. Jak tylko masa białkowa zacznie się pienić dodaj szczyptę soli. Po ok. 3 minutach ubijania dodawaj stopniowo cukier. Łyżka po łyżce. Cały proces ubijania powinien trwać ok 10 minutach.
  2. Pod sam koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Miksuj przez chwilę. Beza powinna być lśniąca i sztywna.
  3. Dodaj mąki ziemniaczanej i wymieszaj całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Bezy nie lubią metalowych łyżek.
  4. Na papierze do pieczenia obrysuj talerz o średnicy 22 cm. Uformuj bezę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez 2 godziny 10 minut. Po zakończeniu pieczenia uchyl drzwiczki i pozwól aby beza całkowicie wystygła.
  5. Ubij śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru i wyłóż ją na ostudzoną bezę. Udekoruj całość obficie ulubionymi owocami.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko