Rzadko kiedy sięgamy po białą kiełbaskę, ale jak się zbliża okres Wielkanocny, to biała jest u nas zawsze obecna. Najbardziej smakuje mi w najprostszej odsłonie. Tylko dwa składniki i kilkanaście minut, a powstaje porządne śniadanie albo obiad.

Biała w porach

Dodam jeszcze tylko, że ostatnio w Lidlu znalazłam białe kiełbaski norymberskie bio. Są to małe, cieniutkie kiełbaski pakowane po ok. 8 sztuk w opakowaniu. Biała w porach najlepiej będzie smakowała jeżeli użyjemy właśnie cieniutkich, parzonych białych kiełbasek.

przepis na białą w porach

Biała w porach

Składniki

  • Odrobina soli i pieprzu do smaku
  • 1 szt pora
  • 400 g białych parzonych kiełbasek

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju – ważne, żeby nie dodawać go za dużo, ponieważ podczas smażenia z samych kiełbasek też wydzieli się tłuszcz. Olej powinien delikatnie pokrywać powierzchnię patelni.
  2. Wykładamy kiełbaski, jedna obok drugiej i przykrywamy pokrywką. Po ok. 7 minutach obróćmy kiełbaski na drugą stronę. Dodajmy pokrojonego w paseczki pora i ponownie przykryjmy pokrywką.
  3. Kiedy kiełbaski są już rumiane z każdej strony, a por jest miękki i ładnie się poddusił to możemy dodać odrobinę soli i pieprzu. Wymieszajmy całość i od razu podawajmy.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Niebawem :)Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.