Blanc Manger Migdałowe

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nigdy wcześniej nie spotkałam się takim deserem. Bardzo migdałowa pianka, która nie wymaga wiele zachodu :)

Blanc Manger Migdałowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Pół funta słodkich migdałów, 10 gorzkich sparzyć, obrać z łupin i utłuc w moździerzu skrapiając wodą. Zagotować kwartę śmietankę słodkiej, sparzyć nią migdały i zostawić na godzinę. Po upływie tego czasu przecisnąć przez serwetę, tak żeby były zupełnie suche, przetłuc jeszcze raz i znów przelać pół kwaterkiem świeżej śmietanki, wsypać ćwierć funta cukru, wlać wystudzony sztam z 2 łutów żelatyny, wymieszać razem i bić do zgęstnienia, wlać w formę i zastudzić.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.