Od jakiegoś czasu otrzymywałam prośby abym przetestowała i w końcu opublikowała sprawdzony przepis na brownie. Nie ukrywam, że z brownie miałam do czynienia już kilka, porządnych lat temu i niestety ale tekstura, smak brownie nie był zadowalający. Na jakiś czas porzuciłam próby opracowania niezawodnego przepisu.


Do czasu kiedy zmierzyłam się z przepisem na brownie – uwaga – z fasoli czerwonej. Moje rozczarowanie i rozżalenie było tak wielkie, że postanowiłam wrócić do tradycji i przetestowałam kilka kombinacji. Doszłam do wniosku, że promowanie brownie z przeróżnymi zamiennikami tylko nie z masłem, czekoladą czy cukrem jest zwykłą profanacją. Aż w końcu z ręką na sercu mogę się pochwalić przepisem na wilgotne w środku i twarde z zewnątrz maksymalnie czekoladowe brownie! Od razu uprzedzam: nie jest to dietetyczna receptura. Jest cukier i to dwa rodzaje: brązowy i biały. Jest masło, mąka i oczywiście czekolada i do tego kakao.
Pocieszające jednak jest to, że nie będziesz w stanie tego ciasta zjeść dużo. Jeden mały kawałeczek zaspokoi Twój czekoladowy głód na naprawdę długi czas. A resztą ciasta podziel się z najbliższymi – z pewnością się ucieszą :) Ah! I najlepsze w tym przepisie jest to, że kilkanaście minut i ciasto będzie gotowe do wstawienia do piekarnika :)
Co ciekawe, w amerykańskiej książce kucharskiej z 1896 roku pod pozycją "brownies" widnieje przepis na ciasto bez dodatku czekolady, za to z dużą ilością orzechów pekan. W moim przypadku brownie jest mocno czekoladowe i jest to kombinacja kilku receptur ze wspomnianej amerykańskiej pozycji.


Brownie
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka soli
- 120 g kakao
- 150 g mąki
- 1 szt laski wanilii
- 2 łyżki oleju
- 4 szt jajek
- 240 g cukru
- 140 g brązowego cukru
- 240 g masła
Przygotowanie
- Prostokątną foremkę o wymiarach 18x28 cm wykładam papierem do pieczenia i odstawiam na bok. Jeżeli Twoja foremka jest mniejsza, to brownie będzie potrzebowało kilka minut dłużej w piekarniku. I tak samo odwrotnie: większa foremka przekłada się na krótszy czas pieczenia. Bo w idealnym brownie właśnie czas pieczenia jest kluczowy: ciasto z zewnątrz ma już twardą skorupkę ale jak je dotkniesz po wyjęciu z piekarnika, to będziesz mieć wrażenie, że w środku może być niedopieczone. Nic bardziej zwodzącego!
- W dużej misce miksuję ze sobą rozpuszczone i ostudzone masło, odrobinę oleju i dwa rodzaje cukru. Całość powinna się idealnie ze sobą połączyć.
- Dodaję jajka, ziarenka ze świeżej laski wanilii (przekrój ją wzdłuż i końcówką noża wyjmij ziarenka) i szczyptę soli.
- Nad tą samą miską umieszczam sito i wsypuję do niego mąkę i kakao. Przesiewam. Następnie mieszam (nie miksuję!) całość do momentu aż sypkie składniki ładnie się połączą z wilgotnymi.
- Siekam czekoladę na mniejsze kawałki i połowę dodaję do ciasta. Przelewam ciasto na brownie do wcześniej przygotowanej foremki i na wierzchu posypuję je resztą posiekanej czekolady.
- Brownie wstawiam do piekarnia rozgrzanego z opcją góra-dół do temperatury 170 stopni i piekę przez 40 minut.


Treść oryginalna przepisu z 1896 roku
Mix ingredients in order given. Bake in small, shallow fancy cake tins, garnishing top of each cake with one-half pecan.Pokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

