Brownie

Według przepisu z 1896 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Od jakiegoś czasu otrzymywałam prośby abym przetestowała i w końcu opublikowała sprawdzony przepis na brownie. Nie ukrywam, że z brownie miałam do czynienia już kilka, porządnych lat temu i niestety ale tekstura, smak brownie nie był zadowalający. Na jakiś czas porzuciłam próby opracowania niezawodnego przepisu.

Do czasu kiedy zmierzyłam się z przepisem na brownie – uwaga – z fasoli czerwonej. Moje rozczarowanie i rozżalenie było tak wielkie, że postanowiłam wrócić do tradycji i przetestowałam kilka kombinacji. Doszłam do wniosku, że promowanie brownie z przeróżnymi zamiennikami tylko nie z masłem, czekoladą czy cukrem jest zwykłą profanacją. Aż w końcu z ręką na sercu mogę się pochwalić przepisem na wilgotne w środku i twarde z zewnątrz maksymalnie czekoladowe brownie! Od razu uprzedzam: nie jest to dietetyczna receptura. Jest cukier i to dwa rodzaje: brązowy i biały. Jest masło, mąka i oczywiście czekolada i do tego kakao.

Pocieszające jednak jest to, że nie będziesz w stanie tego ciasta zjeść dużo. Jeden mały kawałeczek zaspokoi Twój czekoladowy głód na naprawdę długi czas. A resztą ciasta podziel się z najbliższymi – z pewnością się ucieszą :) Ah! I najlepsze w tym przepisie jest to, że kilkanaście minut i ciasto będzie gotowe do wstawienia do piekarnika :)

Co ciekawe, w amerykańskiej książce kucharskiej z 1896 roku pod pozycją "brownies" widnieje przepis na ciasto bez dodatku czekolady, za to z dużą ilością orzechów pekan. W moim przypadku brownie jest mocno czekoladowe i jest to kombinacja kilku receptur ze wspomnianej amerykańskiej pozycji.

Brownie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1896 roku

Mix ingredients in order given. Bake in small, shallow fancy cake tins, garnishing top of each cake with one-half pecan.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AF
Aneta Fuji
Cudowny przepis❤️Nigdy wcześniej nie jadłam tak doskonałego czekoladowego ciasta .
HF
Halina Filipow
Dziękuje za wspaniały przepis.Brownie to czekoladowa poezja smaku. Jeszcze raz dziękuje.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.