Zagadka dla Was: co to jest płaskurka? :) Otóż jest to jedno z pierwszych udomowionych zbóż! Płaskurka cieszyła się ogromną popularnością za czasów Cesarstwa Rzymskiego. Co ciekawe, dodanie jej do chleba powoduje to, że pieczywo nabiera charakterystycznego, orzechowego posmaku. Cudowny chlebek <3 Do przygotowania chlebka będziecie potrzebowali domowego, żytniego zakwasu :)

Chleb z płaskurki

Chlebek z płaskurki

Składniki

  • 5 g miodu
  • 5 g soli
  • 150 g wody
  • 30 g mąki żytniej
  • 230 g mąki z płaskurki
  • 100 g domowego zakwasu żytniego

Przygotowanie

  1. Jeżeli zakwas żytni przechowywaliśmy w lodówce, to wyjmujemy go na godzinę przed użyciem, żeby się ogrzał.
  2. Mąki, wodę, zakwas żytni dokładnie mieszamy w obszernej plastikowej misce. Zostawiamy pod przykryciem na 8 godzin w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto zacznie pracować i rosnąć.
  3. Przygotowujemy foremkę: smarujemy ją odrobiną masła i obsypujemy otrębami pszennymi. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól i miód. Lekko mieszamy, ciasto będzie dosyć lepkie i lejące się.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki i układamy na nim suszone śliwki i orzechy (jeżeli decydujemy się na dodatki). Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 3 godziny w ciepłym miejscu.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i przez 15 minut pieczemy chleb pod przykryciem (można użyć zwykłej foremki blaszanej), a później 25 minut już bez przykrycia.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Piecze się na kwasie [...]. Wziąć tyle mąki ile się chce mieć bochenków, licząc po trzy litry na bochenek. Trzecią część mąki rozczynić w wilję dnia na noc, tym sfermentowanym kwasem rozrobionym [...] wsypać resztę mąki i bardzo tęgo zamiesić. Potem kłaść ciasto w rondel trzylitrowy obsypany mąką, poruszając nim aby się o boki obrównało, wyrzucać na drewnianą łopatę tak zwaną kociubę, po wierzchu oblać gorącą wodą aby było gładkie i wsadzić do gorącego pieca na całą godzinę.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.