Chlebek do odrywania. Każda kulka skrywa w sobie mozarellę, sos pomidorowy i porządną ilość przypraw: bazylii i oregano.


Chlebek do odrywania
Składniki
- 18 kulek mini mozarelli
- 150 g passaty pomidorowej doprawionej bazylią i oregano
- 50 g drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Zacznij od rozczynu drożdżowego: wlej do kubeczka ciepłą wodę, pokrusz świeże drożdże, dodaj odrobinę cukru, łyżkę mąki, wymieszaj całość i odstaw pod przykryciem na kilka minut.
- Wlej gotowy rozczyn drożdżowy do mąki, dodaj oliwę, sól i wymieszaj za pomocą łyżki (drewnianej lub silikonowej). Po krótkiej chwili zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Odstaw na 40 minut do podrośnięcia – pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i porządnie wyrabiaj rękoma (minimum 15 minut). Następnie odrywaj po małym kawałku i nakładaj nadzienie: łyżeczka sosu i kawałek mozarelli. Zawijaj kulkę dokładnie zlepiając brzegi.
- Układaj kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez ok 45 minut.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

