Chlebek do odrywania. Każda kulka skrywa w sobie mozarellę, sos pomidorowy i porządną ilość przypraw: bazylii i oregano.

Chlebek do odrywania: z mozarellą i sosem pomidorowym

Chlebek do odrywania

Składniki

  • 18 kulek mini mozarelli
  • 150 g passaty pomidorowej doprawionej bazylią i oregano
  • 50 g drożdży
  • 350 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Zacznij od rozczynu drożdżowego: wlej do kubeczka ciepłą wodę, pokrusz świeże drożdże, dodaj odrobinę cukru, łyżkę mąki, wymieszaj całość i odstaw pod przykryciem na kilka minut.
  2. Wlej gotowy rozczyn drożdżowy do mąki, dodaj oliwę, sól i wymieszaj za pomocą łyżki (drewnianej lub silikonowej). Po krótkiej chwili zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Odstaw na 40 minut do podrośnięcia – pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i porządnie wyrabiaj rękoma (minimum 15 minut). Następnie odrywaj po małym kawałku i nakładaj nadzienie: łyżeczka sosu i kawałek mozarelli. Zawijaj kulkę dokładnie zlepiając brzegi.
  4. Układaj kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez ok 45 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko