W upalne dni chłodnik litewski z dodatkiem botwinki, świeżego ogórka gruntowego, ugotowanego jajka i ulubionym zsiadłym mlekiem jest prawdziwym zbawieniem. Prosty przepis na chłodnik litewski, jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 20 minut! Z podanych proporcji wyjdzie 8 porcji.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Składniki

  • 2 szt jajek
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • 200 ml jogurtu
  • 200 ml śmietanki 30 proc
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 szt ogórków
  • 500 ml wody
  • Sól i pieprz według uznania

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój drobno botwinę: buraczki w drobną kostkę, a liście w cieniutkie paseczki.
  2. Wlej do rondelka wodę lub wywar warzywny i dodaj pokrojone buraczki. Odczekaj aż się wszystko zagotuje i wtedy dodaj liście botwinki. Gotuj przez ok 5 minut. Zdejmij z palnika i przelej do większego garnka. Zostaw, żeby ostygło.
  3. Do ostudzonego wywaru z botwinką dodaj zsiadłe mleko, jogurt, śmietankę kremówkę, drobno posiekane ogórki, posiekany szczypior i koperek. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  4. Ugotuj jajka na twardo i do każdej porcji dodaj połówkę ugotowanego jajka.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko