Ciasto ucierane jest klasycznym ciastem, które szybko się przygotowuje. Wystarczy kilka składników zmiksować ze sobą w odpowiedniej kolejności, wstawić do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach można się już delektować dobrym ciastem.

Podstawowym składnikiem ciasta ucieranego jest masło. Natomiast z powodzeniem można je zastąpić dobrą oliwą z oliwek. Jest to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie, a w smaku ciasto tylko zyskuje.

ciasto ucierane z oliwą

Jeżeli jednak chcesz przygotować ucierane z masłem, to zamiast 120 ml oliwy użyj 120 g miękkiego masła. Tak samo mleko krowie możesz zamienić na mleko roślinne (ja użyłam mleka kokosowego).

przepis na ciasto ucierane

Ciasto ucierane

Składniki

  • 4 szt jajek
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/4 szklanka soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Zmiksuj na najwyższych obrotach jajka z cukrem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
  2. Cieniutką stróżką wlewaj powoli oliwę i cały czas miksuj na średnich obrotach, aż powstanie jednolita konsystencja. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę pasty waniliowej. Na koniec dodaj mleko i lekko zmiksuj.
  3. W osobnej misie wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Partiami dodawaj do masy i miksuj na małych obrotach.
  4. Foremkę posmaruj masłem, oprósz delikatnie mąką i przelej do niej ciasto.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut (do suchego patyczka)
  6. Upieczone i ostudzone ciasto polej przygotowaną polewą: rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę (ustaw jedno naczynie na garnuszku z wrzącą wodą, dodaj do naczynia połamaną czekoladę i czekaj aż się rozpuści) i dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego. Wymieszaj dokładnie i polej ciasto. Wyłóż do dekoracji ulubione, sezonowe owoce.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko