Cytrynowa

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Zupa cytrynowa oczarowała mnie smakiem, jest delikatna, aromatyczna i orzeźwiająca. Przepis jest bardzo prosty dlatego zachęcam Was do przygotowania. Na pewno będziecie mile zaskoczeni.

Zupę można podać z grzankami, jajkiem lub ryżem, dodatkowo posypać natką pietruszki. Przed dodaniem skórki z cytryny najpierw sprawdzicie smak zupy, czy opowiada Wam jej kwaskowatość. Najlepiej jeżeli macie już przygotowany wcześniej wywar, czyli najzwyklejszy rosół z kury lub rosół na wołowinie

Zupa cytrynowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankami

Awatar
Zuzia Buczek
Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl
Dołącz do dyskusji
HS
Henryk Sipiora
dobre to?
IS
Iwona Stasz
Rewelacja!!!!!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.