Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Drożdżówka z dynią i żurawiną, to połączenie dwóch klasyków: tradycyjnego ciasta drożdżowego i starodawnego wypieku o nazwie "papatacze". Drożdżówka nadziana jest aromatyczną dynią z dodatkiem żurawiny. Do tego jest pozawijana, przez co obserwacja jak apetycznie rośnie podczas pieczenia staje się fajną zabawą. I w końcu kiedy jest gotowa, można ją swobodnie odrywać i zajadać się nią "na sucho" bo w środku jest przyjemnie wilgotna i pulchna.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Papatacze: Ciastka te urządzają się z tego samego ciasta następującym sposobem: wziąść kawałek ciasta, rozwałkować na stolnicy na cienki placek, posmarować sklarowanem masłem, posypać czarnemi rodzenkami zmieszanymi z cukrem i cynamonem. Zwinąć placek szczelnie w trąbkę i krajać z niego kawałki na 2 palce szerokie, które układać na blasze, posmarować jajkiem, posypać cukrem z cynamonem i wstawić do pieca. Drożdżowe: Kwartę mąki rozczynić kwaterką mleka i łutem drożdży. Jak podrośnie dodać łyżkę masła, 4 jaja, zagnieść na stolnicy i dać jeszcze podrosnąć, potem rozwałkować, na blachę wysmarowaną masłem wyłożyć, a po wyrośnięciu dać na ciasto wiśni obranych z pestek, które przez godzinę były posypane cukrem i puściły z siebie sok. Wstawić w gorący piec, a po upieczeniu osypać grubo cukrem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.