Gołąbki w wersji wegetariańskiej często goszczą na naszym stole. Ogólnie staramy się ograniczać spożywanie mięsnych potraw. Oczywiście nie rezygnujemy z nich, zazwyczaj 2-3 posiłki w tygodniu to te mięsne, a reszta menu należy do wegetariańskich dań. Od kiedy to praktykujemy zauważyliśmy, że zdecydowanie lepiej się czujemy.

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki w kapuście pekińskiej z nadzieniem w postaci kaszy jaglanej wymieszanej z mnóstwem aromatycznych dodatków: duszony por, marchew, cebula, suszone pomidory – wszystko to, co sprawia, ze farsz jest w smaku wyrazisty.

nadzienie gołabki

przepis na golabki wegetarianskie

Gołąbki zawijam w liściach kapusty pekińskiej. Najważniejszy powód jest taki, że pekińska bardzo szybko poddaje się termicznej obróbce. Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie 40 minut.

golabki wegetarianskie przepis

Tradycyjnie podaję gołąbki w sosie pomidorowym, ale spokojnie można też zaserwować je np. w sosie śmietanowym.

przepis wege golabki

Gołąbki wegetariańskie

Składniki

  • 100 ml wody
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz do doprawienia
  • 1 pęczek pietruszki
  • 8 szt suszonych podmidorów
  • 1 szt marchewki
  • 1 szt cebuli
  • 1 szt pora
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 szt kapusty pekińskiej

Przygotowanie

  1. Każdy liść pekińskiej kapusty wrzucam do osolonego wrzątku i obgotowuję przez 3-5 sekund. Delikatnie wyjmuję i studzę na talerzu. W tak przygotowane liście będę nakładać nadzienie.
  2. Kroję w paseczki całego pora, w kostkę cebulę i na tarce z dużymi oczkami ścieram marchewkę. Wszystko przekładam na patelnię i smażę, aż się łanie przyrumieni.
  3. Gotuję kaszę jaglaną, tak jak jest opisane na opakowaniu producenta.
  4. W jednej misce łączę ze sobą usmażone jarzyny, ugotowaną kaszę jaglaną i kilka sztuk suszonych pomidorów posiekanych w paski. Całość dokładnie mieszam i przyprawiam solą i pieprzem. Wykładam po dużej łyżce na każdy liść pekińskiej kapusty. Zawijam najpierw brzegi do środka i w końcu całość aby uformował się zgrabny gołąbek. Gołąbki układam od razu na tej samej patelni, na której smażyły się por, cebulka i marchewka.
  5. Wstawiam patelnię na mały palnik, przykrywam i podduszam przez ok. 10 minut. Następnie dodaję 400 ml passaty pomidorowej i 100 ml wody. Na wierzch dorzucam jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Duszę kolejne 15 minut. Podaję z ziemniaczkami.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Dwie główki świeżej kapusty ugotować na wpół w słonej wodzie, poczem przekroić na dwoje i rozebrać każdy liść z osobna. Pół litry krupek perłowych lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, z dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulami, dwoma lub trzeba łyżkami ugotowanych i usiekanych grzybów, smarować tym farszem liście, założyć boki do środka i zawijać w ruloniki [...].Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.