Gołąbki wegetariańskie

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Gołąbki w wersji wegetariańskiej często goszczą na naszym stole. Ogólnie staramy się ograniczać spożywanie mięsnych potraw. Oczywiście nie rezygnujemy z nich, zazwyczaj 2-3 posiłki w tygodniu to te mięsne, a reszta menu należy do wegetariańskich dań. Od kiedy to praktykujemy zauważyliśmy, że zdecydowanie lepiej się czujemy.

Gołąbki w kapuście pekińskiej z nadzieniem w postaci kaszy jaglanej wymieszanej z mnóstwem aromatycznych dodatków: duszony por, marchew, cebula, suszone pomidory – wszystko to, co sprawia, ze farsz jest w smaku wyrazisty.

Gołąbki zawijam w liściach kapusty pekińskiej. Najważniejszy powód jest taki, że pekińska bardzo szybko poddaje się termicznej obróbce. Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie 40 minut.

Tradycyjnie podaję gołąbki w sosie pomidorowym, ale spokojnie można też zaserwować je np. w sosie śmietanowym.

Gołąbki wegetariańskie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Dwie główki świeżej kapusty ugotować na wpół w słonej wodzie, poczem przekroić na dwoje i rozebrać każdy liść z osobna. Pół litry krupek perłowych lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, z dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulami, dwoma lub trzeba łyżkami ugotowanych i usiekanych grzybów, smarować tym farszem liście, założyć boki do środka i zawijać w ruloniki [...].

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
VF
Vege for all
Zrobione. Zjedzone. Bardzo ciekawa alternatywa. http://vegefordummies.com/golabki-z-kapusty-pekinskiej/
Zdjęcie
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.