
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Lubię dni, kiedy obiad powstaje błyskawicznie, a wyglądem i smakiem sugeruje, że musiałam się nad nim porządnie napracować :) Leniwe podane z dynią jest właśnie tego typu daniem: wygląda, smakuje i kompletnie nie wymaga dużych nakładów czasowych. Mało tego: leniwe wychodzą idealnie mięciutkie, dynia cały czas jest przyjemnie chrupka, a do tego aromatyczna szalotka, czosnek, papryczka i pietruszka. Idealny obiad na jesienne, kuchenne lenistwo :)






Najczęściej tradycyjne przepisy zakładają, żeby leniwe podać z cynamonem, bułeczką tartą, cukrem, a nawet i bitą śmietaną. W każdym razie: na słodko. Ja jednak proponuję wersję na wytrawnie. Tradycyjnie ale troszkę inaczej. Obgotowana krótko dynia będzie miała idealną chrupkość, co fajnie będzie się łączyło z mięciutkimi leniwymi. Dynia sama w sobie jest dosyć mdła, dlatego zdecydowane w smaku dodatki w postaci czosnku, szalotki, czy papryczki urozmaicą i wzbogacą finalny smak. A same leniwe obgotujemy we wrzątku, a później podsmażymy jeszcze na masełku. Przez to leniwe z zewnątrz będą rumiane. Oprócz tego, że obiad powstaje w ok. 30 minut to jego ogromną zaletą jest też mała ilość przyrządów kuchennych, których potrzebujemy do przygotowania tego dania.
Składniki
Przygotowanie
Utrzeć funt świeżego suchego twarogu, dodać 1/4 funta mąki, 5 żółtek, łyżkę masła i trochę soli, wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, potaczać okrągłe wałki, każdy z nich płaszyć nożem karbowanym, pokrajać ukośne małe pierożki i wrzucać do gotującej się wody; gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową na gorący półmisek i polać masłem zrumienionym z bułeczką. Oddzielnie można podać bitą śmietanę i cukier z cynamonem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.