Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kiedyś wybraliśmy się z Bartkiem do meksykańskiej restauracji na spróbowanie typowych meksykańskich przystawek. Jednak moje oko zawiesiło się w karcie menu na kukurydzianej zupie. Jej smak tak mnie powalił i pozytywnie zaskoczył, że pamiętam go do dziś. Z jednej strony słodka kukurydza, z drugiej strony wyraźny smak sera, a wszystko jednak idealnie zblendowane. Od tamtej pory wzdychałam tylko do swoich wspomnień, ale jakiś czas temu zawzięłam się w poszukiwaniu odpowiedniej receptury i w końcu, z lekkimi modyfikacjami i dodatkami od siebie, pojawił się TEN przepis :) Polecam każdemu podać zupę krem z kukurydzy z chrupiącymi nachosami.
W oryginalnym przepisie zaleca się, żeby cebulkę sparzyć mlekiem, przecedzić mleko i więcej cebuli nie używać. Ja jednak zdecydowałam się na użycie szalotki, która ma zdecydowanie łagodniejszy smak niż tradycyjna biała cebula. Oprócz tego w moich dodatkach pojawił się aromatyczny ser cheddar. Ależ on podbija smak kremu! Do tego doprawienie pieprzem cayenne i jest maksymalnie kukurydziana i wyborna zupa-krem :)
Składniki
Przygotowanie
Chop the corn, add the water, and simmer twenty minutes, rub through a sieve. Scald milk with onion, remove onion and add milk to corn. Bind with butter and flour cooked together. Add salt and pepper.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.