Czasami najprostsze śniadania są najsmaczniejsze. Już jakiś czas rozglądałam się za nowym pomysłem śniadaniowym i w momencie, kiedy przeglądałam wieczorem książkę z 1891 roku nagle mnie olśniło! Grzanki! Na wytrawnie, z czosnkiem, oliwą, pietruszką, pomidorkiem, płatkami parmezanu. Aromatycznie i pysznie.

Grzanki śniadaniowe

Mimo, że do grzanek użyjesz czosnku, to nie obawiaj się, że przez cały dzień inni będą wiedzieli co zjadłaś na śniadanie :) Przez to, że dodajesz też oliwę i posiekaną natkę pietruszki, to naturalnie neutralizujesz mocny zapach czosnku.

czosnek i pietruszka

Do grzanek możesz użyć wszelkich dodatków: pomidory, bazylia, oliwki, ser, szynka. A możesz też posmarować je tylko czosnkiem :)

grzanka na śniadanie

Grzanki śniadaniowe

Składniki

  • Opcjonalnie: pomidor, ser, szynka, oliwki
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szt kromek białego chleba

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciśnij, posiekaj pietruszkę, dodaj 2 łyżki oliwy, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj i rozprowadzaj na kromce pieczywa.
  2. Możesz dodać ulubionej szynki, pokrojonego pomidora, oliwki w plasterkach, sera :)
  3. Wstaw grzanki do piekarnika z ustawieniem grzania góra-dół z temperaturą 200 stopni. Piecz przez 10 minut, aż brzegi będą rumiane (ok. 10 minut).

Treść oryginalna przepisu z 1891 roku

If garlic is a vermifuge, as it is generally considered to be, this is a simple and appetizing food for babies. Toast slices of bread on both sides and while they ares till hot rub thoroughly with a garlic clove. Then season with salt, olive oil, vinegar and sugar.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.