Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny i cudowny obiad <3 I wbrew pozorom prosty w przygotowaniu :) Pierś kaczki wyjdzie Ci idealnie różowa w środku i chrupiąca na zewnątrz, a śliwki w miodzie i pieczone jabłko cudownie uzupełni smak dania. Przepisem na to danie zainspirowałam się recepturą z 1910 roku na "Kaczę ze śliwkami". Dodałam od siebie miód, jabłka, skórkę z limonki... zapewniam, że jest przyjemnie <3 Obiad przygotujesz w 30 minut.

Kaczka ze śliwką w miodzie

Kaczka ze śliwką w miodzie

Składniki

  • Kilka gałązek suszonego rozmarynu (można dodać też świeżego)
  • Połówka jabłka
  • Otarta skórka z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Garść mrożonych albo świeżych śliwek
  • 2 szt piersi z kaczki

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki myję i dokładnie osuszam ręcznikiem kuchennym. Skórę piersi nacinam w kratkę (nie przecinam mięsa) i układam skórą do dołu na zimnej patelni. Ważne, żeby było to właśnie na zimnej patelni z tego powodu, że z kaczki pod wpływem ciepła stopniowo zacznie się wytapiać tłuszcz. Od momentu jak tylko kaczka zacznie przyjemnie skwierczeć, to trzymam kaczkę z jednej strony 7 minut, Kiedy spód kaczki będzie złocisty, to obracam ją na drugą stronę i znów smażę przez kolejne 7 minut. W tym momencie przyprawiam ją pieprzem.
  2. W czasie kiedy kaczka się smaży, to na osobnej patelni podgrzewam: miód, garść śliwek, pół jabłka pokrojonego w ćwiartki. Dodaję cynamon, skórkę z otartej limonki (może też być cytryna) oraz gałązki z suszonego rozmarynu.
  3. Zdejmuję kaczkę z patelni i przekładam ją do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz spod kaczki dodaję do śliwek. Mieszam wszystko i zalewam tym piersi z kaczki. Wstawiam je do piekarnika na 10 minut. Piekarnik nagrzany do 180 stopni z opcją grzania góra-dół.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Dwa funty świeżych węgierek opłukać, ponakrawać i obrać z pestek. Oczyszczoną kaczkę posolić, udusić na maśle, gdy już prawie gotowa włożyć w śliwki, wlać trochę wody, dodać kawałek cynamonu i dusić aż do miękkości.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko