Kaczka ze śliwką w miodzie

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny i cudowny obiad <3 I wbrew pozorom prosty w przygotowaniu :) Pierś kaczki wyjdzie Ci idealnie różowa w środku i chrupiąca na zewnątrz, a śliwki w miodzie i pieczone jabłko cudownie uzupełni smak dania. Przepisem na to danie zainspirowałam się recepturą z 1910 roku na "Kaczę ze śliwkami". Dodałam od siebie miód, jabłka, skórkę z limonki... zapewniam, że jest przyjemnie <3 Obiad przygotujesz w 30 minut.

Kaczka ze śliwką w miodzie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Dwa funty świeżych węgierek opłukać, ponakrawać i obrać z pestek. Oczyszczoną kaczkę posolić, udusić na maśle, gdy już prawie gotowa włożyć w śliwki, wlać trochę wody, dodać kawałek cynamonu i dusić aż do miękkości.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.