Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Suflet może być też wytrawny :) Dzisiaj proponuję suflet marchewkowy - idealny i efektowny dodatek do dania głównego. Suflet ma konsystencję lekkiej pianki, jest bardzo delikatny :)
Suflet marchewkowy
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Sześć sztuk dużej czerwonej marchwi pokrajać w ćwiartki i obgotować w słonej wodzie, następnie wodę zlać, podlać rosołem i ugotować aż do miękkości. Przetrzeć przez sito, włożyć w rondelek, dodać soli, pieprzu, łyżkę mąki i masła i zagotować. Potem wziąć 6 jaj, żółtka wymieszać z marchwią, a białka ubić na gęstą pianę, którą również lekko domieszać. Wysmarować półmisek masłem, wyłożyć ową masę i wstawić do niezbyt gorącego pieca na 12-15 minut. Obłożyć grzankami.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.