Przygotowałam koreczki śledziowe z musztardą francuską, cebulką i ziarnami gorczycy. Przepis jest bardzo prosty, a śledzie najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połącza. Polecam również wymoczyć płaty w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc, aby pozbyć się słonego posmaku. Można dodać odrobinę mleka, które też neutralizuje słonawy smak i powoduje, że śledzie są bardzo delikatne. Koreczki śledziowe są świetną przystawką na imprezy, a na świątecznym stole po prostu nie może ich zabraknąć.

Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe

Składniki

  • Olej do zalania śledzi
  • 2 szt liścia laurowego
  • 10 szt ziarenek pieprzu
  • Kilka ziaren gorczycy
  • 1 szt cytryn
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 szt cebuli
  • 8 szt płatów śledziowych z zalewy solnej

Przygotowanie

  1. Śledzie płuczę, zostawiam do wymoczenia w zimnej wodzie na całą noc. Najlepiej jest zalać śledzie zimną wodą, wymienić ją po 2 godzinach, zalać ponownie z dodatkiem odrobiny mleka i zostawić na kolejne 6 godzin.
  2. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroję ją w plastry. Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką.
  3. Śledzie wkładam do słoika, przekładam plastrami cytryny, wsypuję ziarna pieprzu, liść laurowy, dodaję pokrojoną cebulkę i zalewam olejem tak aby śledzie były zakryte.
  4. Śledzie wkładam do lodówki, najlepiej na 12 godzin.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Wybrać i wymoczyć śledzie takie jak do marynowania, obciągnąć ze skóry, rozciąć na dwie połowy, wyjąć wszystkie ości, odciąć głowy i ogonki i każdą połówkę posmarować grubo musztardą francuską, posypać drobno usiekaną cebulą i gorczycą, zwinąwszy w trąbkę, układać w słoju przekładając plasterkami cytryny. Na wierzch wrzucić trochę całego pieprzu i kilka listów bobkowych. Zalać świeżą oliwą tak, aby śledzie były zakryte. Podając przekroić każdego śledzia na dwoje, ułożyć na talerzu i skropić tą samą oliwą i cytryną. Jest to wyborna przekąska na post, a trzymana w chłodnym miejscu może stać parę tygodni.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Zuzia Buczek

Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko