![](/img/containers/pliki/przepisy/krem-czekoladowy/50eed00c0db610187ef871f61df57639.jpg/c9f8ce0b6fc8674886e091c7ef8fa096.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Puszysty i kremowy krem czekoladowy :-) Nie będę się znów rozpisywać jak wielka jest moja miłość do czekolady. Powiem tylko, że lepszego kremu nie jadłam. Smacznego!
![](/img/containers/pliki/przepisy/krem-czekoladowy/7937140cc9fbe68c3b162a4c6f0dbe02.jpg/5885a497272f18896f005bb8ef953dbf.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/krem-czekoladowy/78381379da2d8dd700b2cf77a57a8d15.jpg/2526d8488337cbd476b22d5ca935f643.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/krem-czekoladowy/f1818c52641b9b62e6161d8d01e417f6.jpg/984bc8f81dc133ee47d5bd6b1d7a05bd.webp)
Krem czekoladowy
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1871 roku
Ćwierć funta czekolady połamać w kawałki i wrzucić na pół kwarty gotującej się śmietanki. Trzy ćwierci łuta żelatyny namoczyć godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć z niej i wrzucić w gorącą czekoladę. Ćwierć funta cukru ubić z czterema żółtkami, zaparzyć te rozbite żółtka czekoladą, wszystko razem ciągle trzymać na wolnym ogniu i mieszać, aż zacznie gęstnieć, byle się nie zagotowało. Gdy przestygnie ubić dobrze, żeby zgęstniało [...] dla oszczędności można ubić pianę i z ubitą już masą wymieszać.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.