Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przyznajmy otwarcie: każdy z nas ma czasami wielką ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i niekoniecznie zdrowego. Tak się składa, że każdy z nas lubi się dobrze odżywiać ale często wychodzimy z założenia, że przecież drobne słodkie grzeszki nie powinny nam zbytnio zaszkodzić. W ostatnim czasie bardzo mocno za mną chodziła nutella. Myślałam o niej kilka razy w ciągu dnia i całe szczęście nie miałam sposobności aby wyskoczyć po nią do pobliskiego sklepu. Dlaczego całe szczęście? Otóż w smaku nutella jest absolutnie smaczna ale jej skład niestety do tych najlepszych się nie zalicza.
Na pierwszym miejscu w składzie widnieje cukier, później olej – więc to już jest dla mnie wystarczającym sygnałem, żeby znaleźć zamiennik. Ciekawe jest to, że nutella została wynaleziona we Włoszech krótko po Drugiej Wojnie Światowej, kiedy brakowało kakao i ceny na nie były zawrotne. Tak więc powstała receptura na krem z odrobiną kakao i składający się głównie z cukru, tłuszczu i w końcu orzechów.
Mając w domowej spiżarni ulubione orzechy i kakao jesteśmy w stanie błyskawicznie przygotować sobie absolutnie boski w smaku krem czekoladowo-orzechowy. Przez to, że głównym składnikiem kremu są orzechy, to konsystencja kremu nie jest idealnie gładka. Ale brak cukru wcale nie powoduje, że krem nie jest słodki, fajnie, nie? :)
Krem orzechowo – czekoladowy możemy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiczku. Przed rozsmarowaniem na pieczywie dobrze jest go wyciągnąć na kilkanaście minut z lodówki, żeby odzyskał bardziej lejącą się konsystencję. Przygotowanie kremu zajmie Ci zaledwie 15 minut :)
Oryginalny przepis na krem orzechowy zakłada dodanie śmietanki ubitej z cukrem i żelatyny – zapewniam jednak, że jeżeli zamienimy te składniki na łyżeczkę oleju kokosowego i odrobinę syropu z agawy to otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersję kremu :) Żelatyna tu absolutnie nie będzie potrzebna.
Składniki
Przygotowanie
Orzechy włoskie lub laskowe utrzeć w młynku, przesiać przez sito wymieszawszy z litrem śmietanki ubitej z 1/4 kg cukru, pół laseczką przesianej wanilii i 3dkg rozpuszczonej żelatyny włożyć do formy i zamrozić na lodzie.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.