Krem orzechowy a'la nutella

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 0 minut
Liczba porcji 20
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Przyznajmy otwarcie: każdy z nas ma czasami wielką ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i niekoniecznie zdrowego. Tak się składa, że każdy z nas lubi się dobrze odżywiać ale często wychodzimy z założenia, że przecież drobne słodkie grzeszki nie powinny nam zbytnio zaszkodzić. W ostatnim czasie bardzo mocno za mną chodziła nutella. Myślałam o niej kilka razy w ciągu dnia i całe szczęście nie miałam sposobności aby wyskoczyć po nią do pobliskiego sklepu. Dlaczego całe szczęście? Otóż w smaku nutella jest absolutnie smaczna ale jej skład niestety do tych najlepszych się nie zalicza.

Na pierwszym miejscu w składzie widnieje cukier, później olej – więc to już jest dla mnie wystarczającym sygnałem, żeby znaleźć zamiennik. Ciekawe jest to, że nutella została wynaleziona we Włoszech krótko po Drugiej Wojnie Światowej, kiedy brakowało kakao i ceny na nie były zawrotne. Tak więc powstała receptura na krem z odrobiną kakao i składający się głównie z cukru, tłuszczu i w końcu orzechów.

Mając w domowej spiżarni ulubione orzechy i kakao jesteśmy w stanie błyskawicznie przygotować sobie absolutnie boski w smaku krem czekoladowo-orzechowy. Przez to, że głównym składnikiem kremu są orzechy, to konsystencja kremu nie jest idealnie gładka. Ale brak cukru wcale nie powoduje, że krem nie jest słodki, fajnie, nie? :)

Krem orzechowo – czekoladowy możemy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiczku. Przed rozsmarowaniem na pieczywie dobrze jest go wyciągnąć na kilkanaście minut z lodówki, żeby odzyskał bardziej lejącą się konsystencję. Przygotowanie kremu zajmie Ci zaledwie 15 minut :)

Oryginalny przepis na krem orzechowy zakłada dodanie śmietanki ubitej z cukrem i żelatyny – zapewniam jednak, że jeżeli zamienimy te składniki na łyżeczkę oleju kokosowego i odrobinę syropu z agawy to otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersję kremu :) Żelatyna tu absolutnie nie będzie potrzebna.

Krem orzechowo – czekoladowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Orzechy włoskie lub laskowe utrzeć w młynku, przesiać przez sito wymieszawszy z litrem śmietanki ubitej z 1/4 kg cukru, pół laseczką przesianej wanilii i 3dkg rozpuszczonej żelatyny włożyć do formy i zamrozić na lodzie.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.