Banalnie prosty obiad, który sam się zrobi w piekarniku. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez ok 40 minut w 180 stopniach.

Subskrybuj

Kurczak z warzywami z piekarnika

Składniki

  • 2 szt piersi z kurczaka
  • 4 szt średniej wielkości ziemniaków
  • 1 szt kalafiora
  • 1 szt papryk czerwonych
  • 1 szt cebuli
  • 1 szt czosnku
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • Oliwa z oliwek
  • Oliwa czosnek/chili

Przygotowanie

  1. Kilka ziemniaków obieram i kroję na większe kawałki.
  2. Kalafiora kroję na mniejsze różyczki.
  3. Paprykę na kawałki.
  4. Piersi kurczaka marynuję w oliwie z oliwek oraz oliwie czosnek/chili.
  5. Dodaję mielonej papryki wędzonej, słodkiej, odrobinę ostrej i masuję kurczaka.
  6. Na dno formy wylewam odrobinę oliwy z oliwek, wykładam kurczaka i po kolei wszystkie warzywa: ziemniaki, paprykę, kalafiora, cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, dodaję szklankę bulionu i na koniec ostatnia kropla oliwy z oliwek.
  7. Wstawiam do piekarnika i piekę przez około 40 minut w 180 stopniach.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko