Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kto z Was wie co to są łamańce? :) Otóż baardzo dawno temu bez łamańców nie było Świąt! Są to kruche ciasteczka wetknięte w cudowną masę makową. Jest to idealny przysmak, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut (co umówmy, się ale w porównaniu z innymi Świątecznymi potrawami 30 minut wydaje się kompletnie żadnym czasem :D )
Jeżeli komuś z Was zostało trochę masy makowej lub ktoś z Was jest po prostu wielbicielem idealnie kruchych ciasteczek, to gorąco polecam ten przepis. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 ciasteczek.
Składniki
Przygotowanie
Pół funta msła świeżego, pół funta cukru, pół funta mąki i jedno jajko razem zagnieść, rozwałkować na grubość pół palca, wykrawać szklanką okrągłe placuszki, posmarować lekko żółtkiem rozbitem z łyżką wody i upiec na blasze w miernie gorącym piecu. Funt maku szarego wypłukać kilka razy zlewając starannie brudną wodę i sparzyć ukropem na kilka godzin. Następnie uwiercić go dodając pół funta cukru, 2 łuty migdałów słodkich, 3 gorzkie migdały, trochę tartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Gdy to dobrze uwiercone przez małą godzinę ułożyć na salaterkę i powkładać w koło upieczone do rumianego koloru ciastka.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.