Makaron z tuńczykiem, czarnymi oliwkami, sosem pomidorowym i z przysłowiową "wisienką na torcie" czyli anchois! Do tego całość posypana parmezanem. Uwierz mi, że polubisz taki makaron.


Tym razem w kuchni rządzi Bartek i jest to jedno z lepszych i bardziej popisowych dań w jego wykonaniu
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ten makaron przygotujesz w zaledwie 15 minut! :)


Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Składniki
- Parmezan do podania
- 1 puszka pomidorów
- Sól, pieprz do doprawienia
- 1 papryczka peperoncini
- 1 ząbek czosnku
- 10 szt czarnych oliwek
- 5 filetów anchois
- 1 szt cebuli
- 1 puszka tuńczyka
- 150 g makaronu
Przygotowanie
- Makaron ugotuj al dente.
- Na dużej patelni, na odrobinie oleju, podsmaż do złocistego koloru drobno pokrojoną cebulkę. Dodaj do niej posiekaną, jedną papryczkę chilli peperoncini i czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili podsmażania dodaj pomidory z puszki, tuńczyka, kilka filecików anchois i oliwki pokrojone w plasterki.
- Wymieszaj sos, podgotuj przez chwilę i dodaj ugotowany makaron al dente. Skrop całość 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podawaj z parmezanem i anchois.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

