![](/img/containers/pliki/przepisy/golabki-wegetarianskie/c1255758a759884120397542d53dbe4a.jpg/7d706f7b2dacd914920ddaa78654158a.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Gołąbki w wersji wegetariańskiej często goszczą na naszym stole. Ogólnie staramy się ograniczać spożywanie mięsnych potraw. Oczywiście nie rezygnujemy z nich, zazwyczaj 2-3 posiłki w tygodniu to te mięsne, a reszta menu należy do wegetariańskich dań. Od kiedy to praktykujemy zauważyliśmy, że zdecydowanie lepiej się czujemy.
![](/img/containers/pliki/przepisy/golabki-wegetarianskie/e6c62591a02c810b7365207fd325fa22.jpg/9c5813a0d64d9ee8bedcc0737b7e71bd.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/golabki-wegetarianskie/be7f113d0861cc4202450a5880c14265.jpg/df2ee63d6dba1c3e693116d4468e7266.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/golabki-wegetarianskie/79886e8139067193fc2950b633b7350e.jpg/14ec83e1dbacae3e8727d2c63d42aff9.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/golabki-wegetarianskie/3304387508d3d0d54ba77cc3fc1f9710.jpg/7c34e3276ef4587dd38da391f98e9bf2.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/golabki-wegetarianskie/441b7904bf38b0a7ea9e00093f8b406e.jpg/8f6a04cc19f94a10ff37c0a361f84827.webp)
Gołąbki w kapuście pekińskiej z nadzieniem w postaci kaszy jaglanej wymieszanej z mnóstwem aromatycznych dodatków: duszony por, marchew, cebula, suszone pomidory – wszystko to, co sprawia, ze farsz jest w smaku wyrazisty.
Gołąbki zawijam w liściach kapusty pekińskiej. Najważniejszy powód jest taki, że pekińska bardzo szybko poddaje się termicznej obróbce. Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie 40 minut.
Tradycyjnie podaję gołąbki w sosie pomidorowym, ale spokojnie można też zaserwować je np. w sosie śmietanowym.
Składniki
Przygotowanie
Dwie główki świeżej kapusty ugotować na wpół w słonej wodzie, poczem przekroić na dwoje i rozebrać każdy liść z osobna. Pół litry krupek perłowych lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, z dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulami, dwoma lub trzeba łyżkami ugotowanych i usiekanych grzybów, smarować tym farszem liście, założyć boki do środka i zawijać w ruloniki [...].
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.