![](/img/containers/pliki/przepisy/nalesniki-biszkoptowe/46365e8dd2dbc1c20b84f1831ab99f28.jpg/4d668e9e7dcc59b6256cd7d9603fd10d.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Tak, jestem absolutną fanką naleśników :) Zresztą widać to chyba na blogu: nie pierwszy raz pojawia się przepis na naleśniki. Tym razem zapraszam Was na naleśniki biszkoptowe. Jak sama nazwa wskazuje te akurat naleśniki są bardzo miękkie i delikatne. Im grubsze naleśniki tym lepiej - nie musimy się stresować podczas rozlewania ciasta na patelni :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/nalesniki-biszkoptowe/72123207c6a26fe114d7a53f76b553f3.jpg/fdfa941163c5562dc4b270b1a36576f8.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/nalesniki-biszkoptowe/5a8c4add440bfb456ad446e1e0862bc3.jpg/ef442509d5251218a78cce2a33e6ca7c.webp)
Składniki
Przygotowanie
Dziesięć żółtek ubić do białości ze szklanką cukru, wlać szklankę słodkiej śmietanki, wsypać trochę cytrynowej skórki i pół kwarty pszennej mąki, wyrabiając ciągle na pulchną massę. Ubić pianę z 10 białek, zmieszać ostrożnie z ciastem, wstawić z naczyniem do zimnej wody, aby piana w czasie pieczenia nie opadła i piec następnym sposobem: wlać na patelnię łyżkę sklarowanego masła, skoro będzie gorące wlać pełną łyżkę ciasta, aby całą patelnię przykryło jak na gruby naleśnik i smażyć.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.