Nie ma lata bez naleśników z twarożkiem i sosem jagodowym! Zawsze wyczekuję momentu, kiedy na targowiskach pojawią się panie sprzedające własnoręcznie zebrane jagody. Czasami nawet jedziemy na krótką wycieczkę do pobliskich lasów, żeby uzbierać trochę jagód. Lubię też jagody zamrozić – jesienią czy zimą nieraz ratowały mi humor :)

Naleśniki z jagodami i twarożkiem

Skorzystaj z przepisu na podstawowe ciasto do naleśników i przygotuj idealnie nadzienie do nich: sos jagodowy i aromatyczny twarożek.

nalesniki

nalesniki przepis

Sos jagodowy i twarożek

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 1 szt. laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g jagód

Przygotowanie

  1. Jagody umieść w rondelku i dodaj odrobinę wody. Podgrzej je lekko.
  2. Do twarożku dodaj świeże ziarenka laski wanilii, cukier puder i śmietankę. Wymieszaj całość, żeby wszystko dobrze się ze sobą połączyło.
  3. Rozsmaruj na naleśniku twarożek, złóż naleśnika w trójkąt albo zwiń w rulonik i polej gorącymi jagodami. Od razu podawaj.

Naleśniki: ciasto podstawowe

Składniki

  • 180 g mąki pszennej typ 450
  • 220 ml mleka
  • 2 szt jajek
  • 160 ml wody
  • 14 g masła

Przygotowanie

  1. Podgrzej w rondelku masło, do momentu, aż będzie płynne ale niezbyt gorące.
  2. Mleko, wodę, mąkę, jajka miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. W końcu dodaj przestudzone, roztopione masło i miksuj jeszcze przez chwilę. Ciasto naleśnikowe powinno być rzadkie i jednolite.
  3. Na patelni rozprowadź za pomocą pędzelka cieniutką warstwę oleju. Jeżeli nie masz specjalnego pędzelka, to użyj zwykłego, papierowego ręcznika kuchennego – namocz końcówkę w oleju i rozprowadź po powierzchni patelni. To jest ważny punkt: jeżeli oleju będzie za dużo, to naleśniki nie wyjdą chrupkie i delikatnie tylko ciężkie.
  4. Nabieraj chochlą ciasto naleśnikowe i wylej je na patelnię. Unieś patelnię jedną ręką i poruszaj nią tak, aby ciasto spłynęło pp bokach i pokryło całą powierzchnię. Jak zauważysz, że brzegi naleśniki są już brązowe, to za pomocą drewnianej łopatki odwróć naleśnika na drugą stronę.

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Pięć żółtek rozbić z łyżką klarowanego zimnego masła, kwaterką mąki i trochą soli, rozbijając, rozprowadzić tę massę mlekiem, którego powinno być pół kwarty polskie, aż wszystko mleko wyjdzie, gdyż ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W ostatniej chwili, gdy już się naleśniki mają piec, ubić białka od jaj na pianę, wymieszać z massą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować ją klarownem masłem piórkiem do tego przeznaczonem i polać massą z garnka, obracając patelnię na wszystkie strony, aby wszędzie ciasto było rozciągnięte; trzeba to robić bardzo szybko: potrzymać patelnię na mocnym ogniu chwilkę a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki odwrócony. Gdy się wszystka massa wypiecze, składać w trójkąt lub podługowato, przyrumienić z obu stron na klarownem maśle i podać obsypane cukrem i cynamonem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.