![](/img/containers/pliki/przepisy/ogorkowa/1a3f041044f4e515c983aa82502b947f.jpg/6d918581456ecb96426c180f26ea697b.webp)
Typ dania
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Wydaje mi się, że ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych polskich zup :) Dlatego nie mogło jej tutaj zabraknąć. Przed Wami przepis z 1895r.
![](/img/containers/pliki/przepisy/ogorkowa/6916e430a551abad07cd1025597c6f5c.jpg/814114548e3c73ce85e8804a2d4112a7.webp)
Ogórkowa
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Ugotować zwyczajnym sposobem rosół z paru funtów mięsa, dolać kwasu ogórkowego tyle aby był kwaskowaty, wrzucić dwa lub trzy pokrajane w kostkę kwaszone ogórki, gdy się pary razy zagotują, zaprawić pół kwartą kwaśnej śmietany, rozbitą z dwoma łyżkami mąki. Tę samą zupę można zrobić postną na smaku z włoszczyzny.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.