Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Pączki, kojarzone zazwyczaj z tłustym czwartkiem mogą też być idealną słodką przekąską do kawy. Dla mnie duży pączek czasami jest wyzwaniem. Co jeśli zrobimy malutkie, mięciutkie na dwa kęsy kuleczki w środku z rozpływającym się dżemem własnej produkcji?
Taki mały pączek może zjeść nasza pociecha, bo nie będzie to ogromna ilość drożdżowego ciasta. Moje słodkie kuleczki jak zwykle troszkę zmodyfikowałam i odchudziłam zmniejszając ilość cukru, ale mam nadzieję, że nikt się nie obrazi. Wręcz przeciwnie wyjdzie nam to na zdrowie. Taka rozpusta to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty czy gorącego aromatycznego kakao w te mroźne dni. Zapraszam i zachęcam was do zrobienia tych pysznych pączuszków <3
Składniki
Przygotowanie
3 żółtka rozetrzeć z 23 dkg cukru, 7 dkg rozpuszczonego masła, wlać ½ litra mleka, trochę araku, dodać potem 56 dkg mąki, skórkę z cytryny i rozczynę z 3 dkg drożdży. Gdy ciasto wyrośnie wywałkować je na stolnicy, wycinać okrągłe foremki, zostawić by wyrosły, nadziać konfiturami i smażyć w smalcu z domieszką frytury.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.