Pączki II

Według przepisu z 1920 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 90 minut
Liczba porcji 50
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pączki, kojarzone zazwyczaj z tłustym czwartkiem mogą też być idealną słodką przekąską do kawy. Dla mnie duży pączek czasami jest wyzwaniem. Co jeśli zrobimy malutkie, mięciutkie na dwa kęsy kuleczki w środku z rozpływającym się dżemem własnej produkcji?

Taki mały pączek może zjeść nasza pociecha, bo nie będzie to ogromna ilość drożdżowego ciasta. Moje słodkie kuleczki jak zwykle troszkę zmodyfikowałam i odchudziłam zmniejszając ilość cukru, ale mam nadzieję, że nikt się nie obrazi. Wręcz przeciwnie wyjdzie nam to na zdrowie. Taka rozpusta to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty czy gorącego aromatycznego kakao w te mroźne dni. Zapraszam i zachęcam was do zrobienia tych pysznych pączuszków <3

Pączki II
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1920 roku

3 żółtka rozetrzeć z 23 dkg cukru, 7 dkg rozpuszczonego masła, wlać ½ litra mleka, trochę araku, dodać potem 56 dkg mąki, skórkę z cytryny i rozczynę z 3 dkg drożdży. Gdy ciasto wyrośnie wywałkować je na stolnicy, wycinać okrągłe foremki, zostawić by wyrosły, nadziać konfiturami i smażyć w smalcu z domieszką frytury.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
BW
Bożena Weronika
A dlaczego 3 żółtka ?Moja ciocia Zosia potrafiła usmażyć pączki z 1kg mąki i z 2 żółtek i dodawała 1jajo całe.
Awatar
Lena Gryszko
Noo, to prawdziwy mistrz pączków z Twojej teściowej :D <3
AJ
Ania Jaźwińska
Powiem szczerze, że moja teściowa potrafi zrobić pączki (ok.70sztuk) z 22 żółtek, mąkę na oko .
Awatar
Lena Gryszko
Bożenko, to właśnie żółtka powodują, że pączki są leciutkie i miękkie :) Kiedyś, w starych przepisach zalecano użycie nawet i kilkinastu albo i kilkadziesiąt żółtek. Jednak nie da się ukryć, że przygotowywało sie wtedy ogromną ilość pączków. My tutaj przeliczyliśmy składniki i na tę ilość mąki 3 żółtka będą w sam raz :)
MW
Monika Wendt
Jaką szprycę uzywasz do nadziewania ?
MW
Monika Wendt
Lena Gryszko nawet nie zdawałam sobie sprawy , że mając takie coś w domu , mogę tym napełniać pączki , ponieważ zawsze inne końcówki używałam :P
Awatar
Lena Gryszko
Dokładnie takiej �
Zdjęcie
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.