Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam Pad thai, a przygotowanie go wcale nie jest takie trudne.

Pad thai

Pad thai

Składniki

  • 6 łyżek sosu rybnego
  • sok z całej limonki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej
  • opakowanie tofu
  • 1 szt cebuli szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka kukurydziana
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 3 szt całych jajek
  • posiekane orzeszki
  • dymka cebuli
  • kolendra
  • kiełki fasoli mung

Przygotowanie

  1. Przygotowuję sos: dodaję sos rybny, sok z limonki, cukier brązowy, pastę tamaryndową i wszystko dokładnie mieszam.
  2. Tofu kroję na kostkę, a cebulkę szalotkę w grubsze piórka.
  3. Oprószam tofu mąką kukurydzianą.
  4. Na patelni smażę czosnek z pokrojoną cebulą szalotką i od razu dodaję tofu. Teraz wszystko szybko się dzieje.
  5. Dodaję ugotowany wcześniej makaron ryżowy, wbijam jajka i wszystko szybko mieszam, żeby jajko się ścięło.
  6. Zalewam całość wcześniej przygotowanym sosem. Ostatnie mieszanie i wykładam na talerze.
  7. Dodaję dymkę cebuli, posiekane orzeszki, kiełki fasoli mung, kolendrę i na koniec skrapiam limonką.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko