Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam Pad thai, a przygotowanie go wcale nie jest takie trudne.


Pad thai
Składniki
- 6 łyżek sosu rybnego
- sok z całej limonki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki pasty tamaryndowej
- opakowanie tofu
- 1 szt cebuli szalotki
- 3 ząbki czosnku
- mąka kukurydziana
- opakowanie makaronu ryżowego
- 3 szt całych jajek
- posiekane orzeszki
- dymka cebuli
- kolendra
- kiełki fasoli mung
Przygotowanie
- Przygotowuję sos: dodaję sos rybny, sok z limonki, cukier brązowy, pastę tamaryndową i wszystko dokładnie mieszam.
- Tofu kroję na kostkę, a cebulkę szalotkę w grubsze piórka.
- Oprószam tofu mąką kukurydzianą.
- Na patelni smażę czosnek z pokrojoną cebulą szalotką i od razu dodaję tofu. Teraz wszystko szybko się dzieje.
- Dodaję ugotowany wcześniej makaron ryżowy, wbijam jajka i wszystko szybko mieszam, żeby jajko się ścięło.
- Zalewam całość wcześniej przygotowanym sosem. Ostatnie mieszanie i wykładam na talerze.
- Dodaję dymkę cebuli, posiekane orzeszki, kiełki fasoli mung, kolendrę i na koniec skrapiam limonką.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

