Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Paluchy z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do sałatek czy dań z grilla. Zamiast zwykłego pieczywa możemy podać chrupiące i cieplutkie jeszcze paluchy francuskie. W naszym domu właściwie kilka razy w miesiącu je piekę, a w sezonie letnim zdarza się nawet i kilka razy w tygodniu.
Paluchy francuskie przygotowuje się błyskawicznie. Potrzebujemy tylko ciasto i ulubione przyprawy.
Przygotowanie ich zajmie nam 5 minut, a czas pieczenia to ok 20 minut. Zaufaj mi, że jeżeli raz je zrobisz, to już będą one często gościć na Twoim stole :)
Możesz oczywiście próbować samodzielnie zrobić ciasto francuskie – jednak ja też polecam pójście po najmniejszej linii oporu. Spokojnie możesz skorzystać z kupnego ciasta francuskiego. Z jednej porcji gotowego ciasta francuskiego wyjdą paluchy dla 4 osób.
Składniki
Przygotowanie
Wziąść funt pięknej pszennej mąki, 1 całe jajko i trochę wody; zagnieść ciasto, aby było miernie tęgie, pulchne i dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka. Wyrobić to ciasto na stolnicy, podsypując niekiedy delikatnie mąką i tak wyrobione zostawić, aby się uleżało. Do tego bierze się funt dobrego masła, uważać żeby nie było gorzkie ani zbyt słone, które na godzinę przed robieniem ciasta, powinno być w wodzie wyrobione z soli i w niej zostawione; gdy ma być użyte, wyjąć z wody, wycisnąć dobrze w serwecie, aby wszystka woda w nią wsiąkła, ciasto rozpłaszczyć, położyć na niem masło, również rozpłaszczone na cal grubości, złożyć brzegi ciasta w kształcie koperty i wałkować ostrożnie: skoro będzie cienkie na pół cala, znowu zwinąć na troje, wałkować i to powtarzać cztery razy, za każdą razą zostawiając ciasto złożone na stolnicy, za nim się wałkuje przez minut 10.
Chcąc aby ciasto było dobre, należy je ciągle wałkować, pociągając wałek od siebie naprzód. Koniecznym warunkiem jest aby ciasto francuzkie robić w chłodnem miejscu, w lodowni lub przynajmniej w piwnicy. Piec trzeba napalić jak na drożdżowe ciasto, to jest, aby odrazu w gorący wstawić, bo inaczej będzie płaskie i nie będzie się na listki dzielić. Ugotować młodych dobrych grzybów suszonych i usiekać na massę; wziąść łyżkę masła, wrzucić, gdy się zagotuje cebulę usiekaną, podsmażyć: następnie grzybki parą łyżek śmietany, wątróbka rybna jeżeli jest trochę pieprzu, soli, garść bułki tartej; wymięszać na oguiu żeby zgęstniało, i układać na placuszki z maślnedo ciasta, gdyż takie paszteciki najlepiej w takiem cieście smakują.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.