Na zaproszenie marki Kenwood miałam przyjemność uczestniczyć w jednych z ciekawszych warsztatów. W kameralnym gronie spotkaliśmy się w warszawskim studio kulinarnym po to aby zmierzyć się ze zdrowymi i wielkanocnymi recepturami. Cieszę się, że mogę się z Tobą podzielić przepisem na naprawdę udany, wielkanocny obiad. Co powiesz na perliczkę z musem z groszku doprawionego miętą w asyście chrupiącej marchewki i konfitury z czerwonej cebuli, a na deser kawałek babki migdałowo-bananowej słodzonej suszonymi daktylami? Zdrowo, wiosenne i naprawdę świątecznie!

Spotkanie podzielone było na dwie części. Na początku zostaliśmy podzieleni na cztery 2-osobowe zespoły. Miałam przyjemność gotować z Wiktorią, przesympatyczną dziennikarką popularnego portalu parentingowego mamadu.pl. Ucieszyłam się, kiedy Wiktoria entuzjastycznie zareagowała na zaproponowany przeze mnie przepis.

warsztaty kenwood

Zdecydowałam się na opracowanie przepisu na babkę wielkanocną, która będzie odpowiednia dla najmłodszych, a smakowo będzie też przypominała tradycyjne, wielkanocny wypiek. Wyzwanie było całkiem spore, ponieważ zależało mi na tym aby babka była wystarczająco słodka bez użycia ani grama cukru. Dzięki mojej 7-miesięcznej Olivce jestem na etapie opracowywania zdrowych przepisów, dlatego z wielką chęcią poświęciłam kilka wieczorów, żeby przepis na babkę był naprawdę zadowalający. Ostatecznie powstała migdałowo-bananowa babka słodzona suszonymi daktylami. Na wierzchu babka została posypana cukrem pudrem z ksylitolu.

kenwood warsztaty

babka warsztaty kenwood

W kolejnej części spotkania miałyśmy możliwość gotować równolegle z Panem Michelem, który jest ambasadorem marki Kenwood. Był to bardzo dynamiczny i ekscytujący czas. Pan Michel zaproponował aby przygotować wielkanocny obiad w postaci dania z piersi perliczki podawanej z musem z zielonego groszku doprawionego miętą oraz konfiturą z czerwonej cebuli. Chrupkości i słodyczy temu daniu nadawała dodatkowo lekko podsmażona marchewka. Całość doprawiona była mielonymi pistacjami. Przyznam otwarcie: po raz pierwszy podczas gotowania z wielką chęcią skorzystałam z pomocy robota kuchennego. W tym wypadku były to roboty Kenwood z serii Chef XL Titanium. Są to te same roboty kuchenne, z których korzystają uczestnicy Masterchef’a. Tempo podczas gotowania z Panem Michelem było na tyle szybkie, że robot kuchenny Kenwood szybko poszedł w ruch! Wiecie, że rzadko korzystam z dodatkowych urządzeń podczas gotowania ale tutaj faktycznie funkcje robota kuchennego Kenwood były bardzo pomocne. Najbardziej zaskoczyło mnie to, że mogłam w tym samym momencie wykonać dwie czynności, przykładowo zmielić pistacje oraz pokroić cebulę na drobną kostkę.

michel moran warsztaty

kenwood michel moran

perliczka michel moran

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie obiadu zaproponowanego przez Pana Michela jest skomplikowanym i czasochłonnym procesem. Jednak nic bardziej mylnego. Całość została przygotowana w niecałą godzinę. Cudowne było to, że Pan Michel z chęcią przemycał smaczki i triki kuchenne. Przykładowo: czy wiesz, że groszek ugotowany we wrzątku z dużą szczyptą soli zachowa swój piękny zielony kolor jeżeli będziesz go gotować nie dłużej jak 2,5 minuty? Albo czy wiesz, że pierś perliczki może być cudownie chrupiąca a zarazem soczysta jeżeli najpierw podsmażysz ją przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni, a dopiero później włożysz do piekarnika? Każdą wskazówkę od Pana Michela skrzętnie zapisywałam w swojej pamięci :)

warsztaty kenwood michel moran

Uwielbiam uczestniczyć w warsztatach, z których wychodzę naładowana pozytywną energią i z chęcią do rzucenia wszystkiego byleby tylko móc gotować. Takie właśnie były te warsztaty i cieszę się, że Kenwood mnie na nie zaprosił. Też możesz się kulinarnie zainspirować zaglądając tu. Otrzymałam pytania, czy jest możliwość w przyszłości aby dołączyć do mnie do uczestnictwa w tego typu warsztatach – jeżeli tylko masz taką chęć, to napisz do mnie prywatną wiadomość na Instagramie albo Facebooku. Przy najbliższej okazji też się do Ciebie odezwę. W końcu już raz zabrałam ze sobą jedną czytelniczkę na podobne warsztaty więc czemu ma się to ponownie nie udać? :) Tymczasem, jeżeli wypróbujesz któryś z poniższych przepisów, to koniecznie daj znać!

Piersi perliczki z musem z zielonego groszku i miętą oraz konfiturą z czerwonej cebuli i pistacjami

Składniki

  • 2 piersi perliczki
  • 2 łyżeczki octu winnego czerwonego
  • 250 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 3-4 liście świeżej mięty
  • 2 szt cebuli
  • Sól/pieprz/cukier
  • 2 łyżki śmietanki 36 proc.
  • 100 g masła
  • 40 g pistacji
  • 1 szt marchewek

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w ćwiartki i wrzuć do kostkarki robota planetarnego Kenwood (opcjonalnie pokrój w kostkę). W małym rondelku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż ją powoli, a gdy zrobi się miękka (po około 10 minutach) dopraw octem, łyżeczką cukru, a na koniec solą.
  2. Do ¾ wysokości rondla nalej wodę, mocno posól i zagotuj. Wrzuć groszek i gotuj 2 minuty od momentu zagotowania. Odlej i przepłucz zimną wodą. Wrzuć groszek do kielicha blendera i delikatnie zmiksuj na nieidealnie gładką masę. Przełóż groszek do rondelka, dodaj posiekaną miętę, całość podgrzej. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.
  3. Umyj piersi perliczki i delikatnie je osusz. Odetnij polędwiczki- możesz je wykorzystać np. do sałatki. Przypraw mięso z obu stron sola i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, musi być mocno rozgrzana. Smaż mięso z obu stron aż będzie rumiane (w połowie smażenia dodaj odrobinę masła). Przełóż je do brytfanki/ naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie poprzeczne plasterki. Odlej tłuszcz po smażeniu perliczki, podgrzej patelnię (tę samą, na której smażone było mięso!) i wrzuć marchewkę. Dodaj odrobinę wody, soli i cukru. Smaż powoli do momentu aż będzie miękka, ale delikatnie chrupiąca.
  5. Pistacje włóż do młynka i zmiel na niezbyt drobne kawałki. Ułóż na talerzu piersi perliczki i udekoruj przygotowanymi wcześniej dodatkami. Posyp pistacjami.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko