Styczeń to miesiąc pieczonych warzyw. Uwielbiam do naczynia żaroodpornego powrzucać warzywa, odpowiednio je doprawić i wstawić do piekarnika. Zalet jest kilka: obiad robi się sam, w domu fajnie pachnie i mam czas na poleżenie na kanapie (dobra, to ostatnie to jakiś przebłysk moich marzeń :P )

Pieczone ziemniaki z kalafiorem

Ziemniaki, kalafior, przyprawy i parmezan. Oczywiście też odrobina oliwy i całość wędruje do piekarnika.

przepis na pieczony ziemniak z kalafiorem

Pieczone ziemniaki z kalafiorem

Składniki

  • Przyprawy: papryka mielona, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 główka kalafiora
  • 0.5 kg ziemniaków

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na cztery części. Obierz kalafiora i pokrój go na różyczki. Wyłóż surowe warzywa do naczynia żaroodopornego.
  2. Posyp całość odrobiną przypraw: użyj mielonej papryki słodkiej, wędzonej, pieprzu, soli, czosnku niedźwiedziego. Połóż zgnieciony ząbek czosnku. Skrop całość oliwą i dokładnie wymieszaj.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 45 minut. Pod koniec możesz użyć trybu grillowania ale uważaj żeby warzywa się nie spaliły.
  4. Podaj z tartym parmezanem.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko