![](/img/containers/pliki/przepisy/placki-ziemniaczane/523b7c15db167028904631525f182797.jpg/990b201a2a509712b09ad96c3f1219a5.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Tradycyjne placki ziemniaczane, bez wydziwiania, wg przepisu mającego już 112 lat. Najbardziej lubimy je podawać w wytrawnej wersji: z wędzonym łososiem, z dymką cebuli lub po prostu z odrobiną kwaśnej śmietany.
![](/img/containers/pliki/przepisy/placki-ziemniaczane/fad8bd699696b0b68355d892f259ddef.jpg/550ebfdb89e12c34720be78c9c593400.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/placki-ziemniaczane/a78228be380171e92a58d427bb8bdb26.jpg/8a6033a1222089fa7869d60d542ae462.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/placki-ziemniaczane/82ea12785c7d9155067932cd333c398c.jpg/e8e123417f9879a587da6ea76d74c3be.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/placki-ziemniaczane/fcdc6a7bf298c33ac2abae48547280be.jpg/c9dddcc01500c838a7c4bebc54535d12.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/placki-ziemniaczane/e0e083f96382f5b1ef4aedf1fec5bfc9.jpg/1acc688dcbf86fcdd5b60d7122826dce.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/placki-ziemniaczane/8a68584923ea2ab3882829e1fd80b236.jpg/ad1e0ec1aa87150c65525fd4303c7fd1.webp)
Placki ziemniaczane zawsze przygotowuję z ziemniaków startych na grubych oczkach. Lubię kiedy są chrupiące i mają przyjemną teksturę. Zamiast trzeć ręcznie możesz użyć blendera z malakserem z odpowiednią tarczą. Obowiązkowym dodatkiem do nadzienia placków ziemniaczanych jest u mnie również czosnek i cebula.
W letnim sezonie przygotowuję również inne placki warzywne: z dodatkiem cukinii, marchewki, selera.
Możesz też upiec placka ziemniaczanego w piekarniku. Dzięki temu placek będzie mniej kaloryczny. Zobacz dokładny przepis na placka ziemniaczanego upieczonego w piekarniku.
Składniki
Przygotowanie
Na 6-8 osób utrzeć dwie kwarty surowych kartofli, dobrze wycisnąć, dodać 2 łyżki mąki i trochę soli, wymieszać na gęstą masę; na patelni rozpuścić masła, a gdy się zagotuje, włożyć łyżkę tej masy kartoflanej, rozetrzeć na cienki placek, a gdy się z jednej strony przypiecze, przewrócić na drugą. Na dużej patelni można kilka placków naraz piec, uważając, aby były cienkie i rumiane; gorące placuszki posypać cukrem i podać na leguminę lub do herbaty.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.