Tradycyjne placki ziemniaczane, bez wydziwiania, wg przepisu mającego już 112 lat. Najbardziej lubimy je podawać w wytrawnej wersji: z wędzonym łososiem, z dymką cebuli lub po prostu z odrobiną kwaśnej śmietany.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane zawsze przygotowuję z ziemniaków startych na grubych oczkach. Lubię kiedy są chrupiące i mają przyjemną teksturę. Zamiast trzeć ręcznie możesz użyć blendera z malakserem z odpowiednią tarczą. Obowiązkowym dodatkiem do nadzienia placków ziemniaczanych jest u mnie również czosnek i cebula.

placki ziemniaczane przepis

placek ziemniaczany przepis

jajko placek ziemniaczany

W letnim sezonie przygotowuję również inne placki warzywne: z dodatkiem cukinii, marchewki, selera.

placki warzywne przepis

Możesz też upiec placka ziemniaczanego w piekarniku. Dzięki temu placek będzie mniej kaloryczny. Zobacz dokładny przepis na placka ziemniaczanego upieczonego w piekarniku.

placek ziemniaczany z piekarnika

placek ziemniaczany z piekarnika przepis

Placki ziemniaczane

Składniki

  • Odrobina pieprzu i majeranku
  • 1 szt jajek
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • 500 g ziemniaków

Przygotowanie

  1. Obierz i zetrzyj ziemniaki na tarce na największych oczkach.
  2. Dodaj szczyptę soli, łyżkę mąki i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i smaż placki, aż będą rumiane z każdej strony.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Na 6-8 osób utrzeć dwie kwarty surowych kartofli, dobrze wycisnąć, dodać 2 łyżki mąki i trochę soli, wymieszać na gęstą masę; na patelni rozpuścić masła, a gdy się zagotuje, włożyć łyżkę tej masy kartoflanej, rozetrzeć na cienki placek, a gdy się z jednej strony przypiecze, przewrócić na drugą. Na dużej patelni można kilka placków naraz piec, uważając, aby były cienkie i rumiane; gorące placuszki posypać cukrem i podać na leguminę lub do herbaty.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko