Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Hiszpania i hiszpańskie słodkości? W mojej opinii ten piękny kraj ma mało tak wspaniałych słodkości jak Polska. Dla mnie, jako osoby na emigracji z zupełnie innymi kubkami smakowymi i przyzwyczajeniami, słodkości hiszpańskie zupełnie do mnie nie przemawiały. Z jednej strony smak za mało wyrazisty, a z drugiej strony jakieś to wszystko za słodkie… Aż, do momentu, kiedy spróbowałam „buñuelos” i oczywiście stało się to za sprawą Pani- Babci ( cudowna kobieta)! Podarowała mi mała książeczkę, a w niej znalazłam ten właśnie przepis. Czym są buñuelos? Jest to hiszpańska wersja dobrze nam znanych ptysi.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym delikatnie nie zmodyfikowała przepisu! Do podstawowej receptury dodałam krem i wyszło coś niebiańsko dobrego! Wiele osób tutaj w Hiszpanii również tak robi, jednak taki podstawowy przepis nie zawiera żadnego dodatku. Zapraszam Was do wypróbowania, bo sam przepis jest prosty i na pewno się uda. Dajcie znać jak wam smakowało :)
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Se pone al fuego medio cuartillo de leche con una nuez de manteca de vaca cocida, Cuando hierve se le va incorporando, poco a poco, harina hasta forma runa masa que se trabaja constantamente sobre la lumbre hasta que se desprende con facilidad de las paredes de la tartera. Se retira y una vez templada se le añaden tres o cuatro huevos y unas gotas de rom y bien mezclada se pone a cucharadas en una sarten en la que debe haber manteca de vaca muy caliente. Al salir se espolvorea con azúcar.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.