Buñuelos, czyli ptysie hiszpańskie

Według przepisu z 1912 r.

Czas przygotowania 75 minut
Czas gotowania 75 minut
Liczba porcji 20
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Hiszpania i hiszpańskie słodkości? W mojej opinii ten piękny kraj ma mało tak wspaniałych słodkości jak Polska. Dla mnie, jako osoby na emigracji z zupełnie innymi kubkami smakowymi i przyzwyczajeniami, słodkości hiszpańskie zupełnie do mnie nie przemawiały. Z jednej strony smak za mało wyrazisty, a z drugiej strony jakieś to wszystko za słodkie… Aż, do momentu, kiedy spróbowałam „buñuelos” i oczywiście stało się to za sprawą Pani- Babci ( cudowna kobieta)! Podarowała mi mała książeczkę, a w niej znalazłam ten właśnie przepis. Czym są buñuelos? Jest to hiszpańska wersja dobrze nam znanych ptysi.

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym delikatnie nie zmodyfikowała przepisu! Do podstawowej receptury dodałam krem i wyszło coś niebiańsko dobrego! Wiele osób tutaj w Hiszpanii również tak robi, jednak taki podstawowy przepis nie zawiera żadnego dodatku. Zapraszam Was do wypróbowania, bo sam przepis jest prosty i na pewno się uda. Dajcie znać jak wam smakowało :)

Krem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Buñuelos, czyli ptysie hiszpańskie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1912 roku

Se pone al fuego medio cuartillo de leche con una nuez de manteca de vaca cocida, Cuando hierve se le va incorporando, poco a poco, harina hasta forma runa masa que se trabaja constantamente sobre la lumbre hasta que se desprende con facilidad de las paredes de la tartera. Se retira y una vez templada se le añaden tres o cuatro huevos y unas gotas de rom y bien mezclada se pone a cucharadas en una sarten en la que debe haber manteca de vaca muy caliente. Al salir se espolvorea con azúcar.

Awatar
Katarzyna Kostrzewa
Gotowanie stało się pasją, kiedy na studiach, żywność stała się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb. Każdego dnia próbuję stworzyć coś co jest bombą dla zmysłów i pozwala że nie zapomnisz tego smaku. Kocham zamieniać te mniej zdrowe składniki, na coś zupełnie zdrowego. Nie oznacza to jednak, że nie grzeszę :) Pamiętaj ! "Jesteś tym, co jesz" Gillian McKeith. Zajrzyj na mojego Instagrama
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.