Przyznaję, mam ogromną słabość do pulchnych racuszków. To jest tego typu śniadanie, które od razu pozytywnie nastraja na resztę dnia. A jak dodamy do ciasta dobrze przyprawione jabłka, to już w ogóle jesteśmy w raju. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na racuchy drożdżowe i jestem ogromnie wdzięczna za to, że w moje ręce trafiła książka z przepisami z 1895 roku! (bo to właśnie z niej pochodzi receptura).

Racuchy wychodzą niesamowicie pulchne i mięciutkie. Tradycyjnie podaję je z cukrem pudrem.

racuchy drożdżowe

Do tego niesłodzona, ulubiona herbata albo kawa i jest piękny poranek! Z podanych niżej składników wychodzi ok. 10 racuchów, co spokojnie wystarczy dla 2-3 osób.

racuchy przepis

Racuchy z jabłkiem

Składniki

  • 200 ml mleka
  • Pół łyżeczki cynamonu, imbiru i cukru
  • Olej do smażenia
  • 1 szt jabłek
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • Ćwiartka utarkowanego jabłka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szt żółtek
  • 250 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Do miski dodaję mąkę i "rzeźbię" w niej dołek.
  2. W ciepłym mleku rozpuszczam świeże drożdże.
  3. Do mąki wlewam drożdże z mlekiem, dodaję żółtko, miękkie masło, szczyptę soli i ćwiartkę utarkowanego jabłka.
  4. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki. Zostawiam ciasto w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
  5. Na patelni rozgrzewam olej. Drewnianą łyżką wykładam porcje racuchów. Za każdym razem maczam łyżkę w wodzie, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do łyżki i ładnie opada na patelnię. Na wierzch surowego racucha wykładam kilka kawałków jabłka w przyprawach. Racuchy smażę z każdej strony 3-4 minuty. Pilnuję, żeby krawędzie się nie przypalały.
  6. Racuchy podaję z cukrem pudrem.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.