Sałatka z dorszem i pikantnym sosem na bazie majonezu jest szybką propozycją na letni obiad. Z jednej strony sałatka jest bardzo sycąca, a z drugiej strony nie powoduje uczucia ciężkości. Kiedy na zewnątrz temperatury sięgają wysokich wartości, to najlepiej jest postawić na lekkie i przyjemnie sycące propozycje.

Sałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem

Sałatkę proponuję doprawić pikantnym sosem na bazie majonezu. Mimo wszystko sałatka zachowa swoją lekkość, ponieważ majonez Kielecki lekki, ma obniżoną zawartość zarówno tłuszczu jak i cukru.

kielecki przepis

majonez pikantny

Oprócz tego sam dorsz jest aromatyczny, ponieważ zamarynowany jest w mieszance przypraw składającej się ze słodkiej i pikantnej papryki, z kurkumy, kilku kropel limonki, soli i pieprzu. Ważnym dodatkiem tej sałatki jest również kasza bulgur, która jest niesamowicie zdrowa i smaczna. Sałatka powstaje w kilkanaście minut i zaspokoi największy głód :)

sałatka dorsz majonez

Sałatka z dorszem, kaszą bulgur i pikantnym sosem

Składniki

  • Pół awokado
  • Pęczek natki pietruszki
  • 250 g polędwicy z dorsza
  • 100 g kaszy bulgur
  • Pół łyżeczki pikantnego sosu chilli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 1 szt szalotek
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • Paczka rukoli

Przygotowanie

  1. Zamarynuj polędwicę z dorsza: dodaj mieloną paprykę ostrą oraz słodką, kilka kropel limonki, sól, pieprz i szczyptę kurkumy. Natrzyj tymi przyprawami dorsza i skrop kilkoma kroplami oliwy. Odłóż do lodówki na ok. 30 minut (jeżeli nie masz czasu, spokojnie możesz od razy usmażyć dorsza).
  2. Usmaż dorsza na dobrze rozgrzanej patelni. Z każdej strony po ok. 8 minut.
  3. Umyj rukolę, pokrój w cieniutkie piórka szalotkę, posiekaj porządny pęczek natki pietruszki, pokrój na mniejsze części pomidorki koktajlowe, obierz i pokrój pół awokado.
  4. Ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta kaszę bulgur.
  5. Przygotuj sos: łyżkę majonezu wymieszaj z łyżeczką zimnej wody. Dodaj pół łyżeczki sosu chilli. Dokładnie wymieszaj.
  6. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, polej je przygotowanym sosem sałatkowym i na wierzch wyłóż usmażonego dorsza.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.