Zielona, pożywna i sycąca sałatka. Jest jedną z moich ulubionych!


Sałatka z kurczakiem, komosą ryżową i grillowaną cukinią
Składniki
- Dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 2 łyżki oleju lnianego, sok z połówki cytryny, pół łyżeczki delikatnej musztardy
- Garść pistacji
- Ulubione kiełki
- Pęczek dymki cebuli
- 8 szt czarnych oliwek
- Świeży ogórek
- 1 cukinia
- 1 pierś kurczaka
- 300 g sałaty
Przygotowanie
- Piersi kurczaka umyj, osusz i przypraw ulubioną mieszanką. Skrop oliwą i piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
- Cukinię pokrój na cieniutkie plasterki. Rozgrzej patelnię grillową, dodaj odrobinę oliwy. Grilluj cukinię przez ok 3 minuty z każdej strony.
- Przygotuj dressing: w małym słoiczku umieść 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę octu jabłkowego, 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek, pół łyżeczki delikatnej musztardy. Potrząsaj dobrze słoikiem, wymieszaj żeby miód się całkowicie rozpuścił.
- Umyj sałatę i wyłóż ją na talerz. Dodaj pokrojone plastry świeżego ogórka, plasterki ugrillowanej cukinii, dodaj plasterki czarnych oliwek i zalej całość przygotowanych dressingiem. Na wierzch połóż pokrojone plasterki piersi kurczaka, posyp całość dymką cebuli, pistacjami i na sam wierzch wyłóż kiełki.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

