Sałatka z pieczoną piersią kurczaka, szparagami i jajkiem na miękko

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Sałatka, która syci i jest prawdziwą skarbnicą witamin zawsze na naszym stole jest mile widziana. W szczególności w dni, które są dosyć intensywne i nie mamy czasu na wymyśle gotowanie, a trzeba szybko dostarczyć sobie pożywienia. Uwielbiam tę sałatkę przez to, że tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej przyrządzenie jest łatwe – w tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwa główne składniki.

Sos do sałatki też jest ultra prosty: zaledwie 3 składniki i mamy gotowy dressing. Każdy kto spróbuje tej sałatki z pewnością będzie chciał do niej powracać. Jej dopełnieniem jest jajko ugotowane na miękko. Idealnie współgra z chrupiącymi szparagami i wyrazistym w smaku kurczaku. Publikowałam już na blogu przepis na idealne jajko na miękko ale nic nie szkodzi jak się tu powtórzę. Do dzieła!

Sałatka z pieczoną piersią kurczaka, szparagami i jajkiem na miękko
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Rozmaite są sposoby gotowania jaj na miękko i tak: można je wstawić w zimnej wodzie na mocny ogień i jak tylko woda zacznie się gotować, wyjąć wtenczas, albo włożyć jaja w gotującą się wodę i trzymać na ogniu w lecie przez minut 2 i pół, w zimie zaś prze minut 3. Jeżeli mają być na wpół twarde to powinny się gotować 5 minut.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.