Sałatka z pieczoną piersią kurczaka, szparagami i jajkiem na miękko
Według przepisu z 1895 r.
Sałatka, która syci i jest prawdziwą skarbnicą witamin zawsze na naszym stole jest mile widziana. W szczególności w dni, które są dosyć intensywne i nie mamy czasu na wymyśle gotowanie, a trzeba szybko dostarczyć sobie pożywienia. Uwielbiam tę sałatkę przez to, że tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej przyrządzenie jest łatwe – w tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwa główne składniki.


Sos do sałatki też jest ultra prosty: zaledwie 3 składniki i mamy gotowy dressing. Każdy kto spróbuje tej sałatki z pewnością będzie chciał do niej powracać. Jej dopełnieniem jest jajko ugotowane na miękko. Idealnie współgra z chrupiącymi szparagami i wyrazistym w smaku kurczaku. Publikowałam już na blogu przepis na idealne jajko na miękko ale nic nie szkodzi jak się tu powtórzę. Do dzieła!


Sałatka z pieczoną piersią kurczaka, szparagami i jajkiem na miękko
Składniki
- Sól i pieprz do przyprawienia szparagów
- Pęczek szparagów
- Ulubione zioła do dressingu
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki oliwy
- 1 szt szalotek
- Kilka łyżek oleju do zamarynowania kurczaka
- Ulubiona przyprawa do kurczaka
- 1 szt piersi kurczaka
- Garść nerkowców
- 2 szt jajek
- 1 paczka mixu sałatkowego
Przygotowanie
- Pierś kurczaka natrzyj ulubionymi przyprawami, skrop odrobiną oleju i zostaw na 2 godziny, żeby mięso dobrze się zamarynowało.
- Szparagi delikatnie obierz i odetnij twarde końcówki – ok. 2-3 cm. Umieść je w żaroodpornym naczyniu, skrop oliwą i przypraw solą oraz pieprzem.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw jednocześnie kurczaka i szparagi (obok siebie, w żaroodpornych naczyniach). Piecz przez 40 minut. Kurczak będzie idealnie wypieczony i soczysty, a szparagi chrupiące.
- Nastaw w rondelu wodę na ugotowanie jajek. Jak tylko woda się zagotuje włóż delikatnie jajka i odmierzaj 5 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, zostaw jajka jeszcze na 2 minuty w gorącej wodzie i zalej je zimną wodą. Jajka zdecydowanie łatwiej się obiera jak skorupka nie jest już gorąca.
- Przygotuj mix sałat, upraż na patelni nerkowce, pokrój w piórka szalotkę i przygotuj sos: majonez wymieszaj z dobrą oliwą i dodaj ulubioną przyprawę (u mnie to suszone pomidory z czosnkiem).
- W dużej misce ułóż sałatę, pokrojoną pierś kurczaka i obok pokrojone na 3 części szparagi. Posyp całość prażonymi nerkowcami. Skrop przygotowanym dressingiem i wyłóż ugotowane jajko (przekrój je dopiero na talerzu, żółtko będzie idealnie płynne).



Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Rozmaite są sposoby gotowania jaj na miękko i tak: można je wstawić w zimnej wodzie na mocny ogień i jak tylko woda zacznie się gotować, wyjąć wtenczas, albo włożyć jaja w gotującą się wodę i trzymać na ogniu w lecie przez minut 2 i pół, w zimie zaś prze minut 3. Jeżeli mają być na wpół twarde to powinny się gotować 5 minut.Pokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

