Uwielbiam dania, które są zdrowe i obłędnie smaczne. Przykładamy ogromną wagę do tego co jemy i staramy się robić to naprawdę dobrze. Kiedy zastanawiamy się nad jadłospisem i planujemy dania na najbliższe dni, to kierujemy się nie tylko smakiem ale właśnie też tym, żeby były urozmaicone i bogate w wartościowe składniki odżywcze.

Sałatka z pieczonymi warzywami i kurczakiem

Propozycja poniższej sałatki zaspokoi wielki głód. Mamy w niej upieczoną, aromatyczną pierś kurczaka i pieczone warzywa: batata i marchewkę. Do tego żurawina, sałata i ugotowane na twardo jajko.

sałatka pieczone warzywa

salatka przepis

Wykończeniem sałatki jest sos na bazie lekkiego majonezu Kielecki z dodatkiem dobrej jakości oliwy i bazylii.

majonez kielecki lekki

kielecki lekki

Najczęściej najbardziej kalorycznym składnikiem w sałatkach jest właśnie sos ale w tym wypadku nie musimy się martwić o zbytnie kalorie :) Majonez Kielecki lekki zawiera aż 31% mniej tłuszczu i 35% mniej cukru, dlatego bez obaw przygotowuję ulubione sosy na bazie majonezu.

sos salatkowy

sos salatkowy przepis

Podsumowując: pieczone bataty, pieczona marchewka, ulubiona mieszanka sałat, ugotowane na twardo jajko, żurawina i sos majonezowy z dodatkiem bazylii.

majonez salatka przepis

Sałatka z pieczonymi warzywami i kurczakiem

Składniki

  • Sól i pieprz do przyprawienia marchewki i batata
  • 1 łyżeczka oliwy do dressingu
  • Suszona bazylia do sosu sałatkowego
  • 1 łyżeczka Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 1 szt batatów
  • 4 szt marchewek
  • Kilka łyżek oliwy do przyprawienia kurczaka
  • Ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 szt piersi kurczaka
  • Garść żurawiny
  • 2 szt jajek
  • paczka mixu sałatkowego

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka natrzyj ulubionymi przyprawami, skrop odrobiną oleju i zostaw na 2 godziny, żeby mięso dobrze się zamarynowało.
  2. Batata i marchewkę obierz ze skórki i pokrój w większe słupki. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, skrop kilkoma kroplami oliwy i dodaj (ewentualnie) odrobinę syropu klonowego. Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. W trakcie pieczenia warzyw postaw obok w osobnej formie pierś kurczaka (wszystko może się razem piec na jednym poziomie).
  3. Ugotuj jajka na twardo.
  4. Umyj sałatę, opłucz żurawinę, obierz jajka i przygotuj dressing: majonez Kielecki lekki wymieszaj z dobrą oliwą i dodaj odrobinę suszonej bazylii.
  5. W dużej misce ułóż sałatę, pokrojoną pierś kurczaka i upieczone warzywa. Posyp całość żurawiną. Skrop przygotowanym dressingiem i wyłóż ugotowane jajko. Gotowe!
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.