Już raz wspomniałam, że zakochałam się w kursie kulinarnym z Massimo Bottura – właściciela i szefa kuchni obecnie najlepszej restauracji na świecie. Pokazywałam moją interpretację burgera i uzupełnieniem, a bardziej dopełnieniem jest salsa verde, czyli zielony sos, który cudownie podkreśla smak mięsa.


Niech Cię nie wystraszy dodatek anchois, jest on praktycznie niezauważalny ale bardzo znaczący. Dzięki anchois sos nabiera charakteru, jest wyrazisty i dorównuje smakowi mięsa. Na blogu znajdziesz również przepis na bułki, ekspresowy wypiek. Na wypadek gdybyś skusiła się na przygotowanie burgera od samego początku do ostatniego okruszka :)
Jeżeli zdecydujesz się na przetestowanie tego przepisu, to daj znać na Instagramie❤️


Sos do burgera czyli salsa verde
Składniki
- Pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 50 g prażonej bułki tartej
- Kilka marynowanych kaparów
- 1 płat anchois z oleju
- 1,5 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Umyj i osusz cały pęczek pietruszki. Odkrój liście i pozbądź się twardych łodyg.
- W kielichu blendera umieść natkę pietruszki, dodaj podprażoną bułkę tartą, dodaj kilka kaparów, 1 płat anchois w oleju, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i 1,5 szklanki dobrej jakości oliwy.
- Blenduj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Sos powinien przypominać emulsję – jest błyszczący i bez grudek. Jeżeli nie uzyskasz tego efektu to dodaj odrobinę oliwy i blenduj aż powstanie porządana konsystencja.



Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

