Schab pieczony

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nieoczekiwanie zapowiadają się goście, środek tygodnia i mało czasu. Co zrobić, żeby się nie namęczyć? Pieczony schab wieprzowy! :) Przyrządzenie go to kilka minut, reszta sama się zrobi w piekarniku. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne.

W tym wypadku mogłam poszaleć z inwencją twórczą. Oryginalny przepis jest bardzo treściwy :) Dodałam od siebie rozmarynu. Dodałam też żurawiny zamiast jabłek - tych akurat po prostu nie miałam, a zależało mi na tym aby dodać inny kwaskowaty dodatek.

W ogóle przygotowanie tego schabu to zasługa Roberta (to on robił kiedyś cytrynówkę. Kolejny raz pojawia się w domu z czymś fajnym w siatce, staje w kuchni i czaruje coś obłędnie dobrego :)

Przepis pochodzi z 1871r.

Schab pieczony
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Zbyt mały kawałek schabu źle smakuje, bo wyschnie w piecu; ponieważ schab sma się oblewa, piecze się w piecu. Należy wziąć więc najmniej 4 do 5 funtów, zostawić tłustość, lub jeżeli schab z młodego wieprzaka, a skórka ze słoniną niezbyt gruba, to ją nakroić w kratkę, antrzeć majerankiem, nasolić i upiec, nie polewając niczem. A na dopiekaniu wrzucić na brytwannę parę obranych i na wpół przekrojnych jabłek.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MM
Mateusz Mateusz
Ja dodaje do srodka schabu śliwki suszone bądź morele. Idealnie nadaje się pokrojony s plasterki na świąteczny stół ;)
Awatar
Lena Gryszko
Mateusz, super pomysł Dzięki, że się nim podzieliłeś Jak masz więcej patentów to pisz śmiało
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.