Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Typowo polskie ciasto? Takie, które pojawia się w zwyczajny dzień, ale też takie, które lubimy zjeść w święta? Wydaje mi się, że w czołówce znajdzie się właśnie szarlotka na kruchym cieście :)
Składniki
Przygotowanie
Proporcya na 6-8 osób: 1/2 funta mąki, ćwierć funta świeżego, niesolonego masła i 2 całe jaja rozbić i wyrobić doskonale w zimnem miejscu, dodająć po trochu zimnej wody, wsypać 4 łuty miałkiego cukru, jeszcze raz wyrobić, następnie je rozwałkować niezbyt cienko, a przesypawszy mąką zwinąć. Wziąć rondelek lub foremkę okrągłą, wysmarować ją masłem, wyłożyć na spodzie i dookoła ciastem, potem ciasto obłożyć czystym papierem, a środek napełnić grochem surowym i tak piec przez pół godziny w gorącem piecu. Groch dlatego się kładzie w środek, aby ciasto nie popękało i nie opadło. Zanim się ciasto upiecze, przyrządzić jabłka sposobem wyżej podanym, a gdy ciasto gotowe wyrzucić groch i papier, formę napełnić jabłkami, przygotowanymi jak wyżej, posypać cukrem i wstawić na 5 minut do pieca. Ciasto kruche można też jednocześnie z jabłkami surowemi piec, ale ponieważ taka procedura bardzo długo trwa, a ciasto przechodząć kawasem z jabłek, często bywa zakalcowate, najlepiej więc przyrządzić każdą rzecz oddzielnie.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.